În lupta pentru fotoliile în Parlamentul R.Moldova se avântă un nou concurent politic pe segmentul democratic al coaliţiei de guvernare - Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), scrie publicaţia electronică „Utro.ru”. Este vorba despre Partidul Social-Democrat în frunte cu liderul Victor Şelin, care în ultimele sondaje de opinie, a înregistrat o creştere de popularitate.

Potrivit unor politologi ruşi, la următoarele alegeri parlamentare PSD-ul va face o concurenţă partidului lui Marian Lupu şi a lui Vlad Filat.

Publicaţia rusă menţionează că creşterea popularităţii PSD-ului de la 2%, acumulat la ultimele alegeri, la 5,1%, s-a datorat mai multor factori. „În primul rând, după schimbarea preşedintelui formaţiunii, PSD într-o perioadă scurtă de timp a stabilit relaţii de parteneriat cu social-democraţii români, una din cele trei forţe politice majore din România. În acelaşi timp, PSD-ul a obţinut un sprijin din partea colegilor săi de partid din Ucraina şi Rusia. O asemenea politică multivectorială, în opinia mai multor experţi, adaugă „Utro”, va duce la evitarea tensionării relaţiilor R.Moldova cu vecinii săi”.

„În al doilea rând, explică ziarul rus, electoratul democraţilor în Moldova reprezintă cetăţenii activi, care se interesează şi se implică în viaţa politică a ţării. Majoritatea lor au urmărit evoluţiile negative ale economiei moldoveneşti. În special, scăderea investiţiilor, inclusiv şi din România, în condiţiile sprijinului de la Bucureşti a autorităţilor actuale de la Chişinău.

Totodată, acest electorat nu are încredere în reprezentanţii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), dar nici nu poate susţine comuniştii, reieşind din viziunile lor politice. De aceea PSD-ul este simpatizat de către cei nemulţumiţi de AIE şi PCRM”.

În concluzie, „Utro” scrie că la viitoarele alegeri parlamentare „liderii AIE, nu trebuie să-şi facă griji în privinţa social-democraţilor”, ci a comuniştilor, pentru care sunt gata să voteze aproape o jumătate din cetăţenii cu drept de vot din R.Moldova.

Amintim că la 17 aprilie curent, în locul lui Dumitru Braghiş, noul preşedinte al Partidului Social-Democrat a fost ales omul de afaceri Victor Şelin, deţinătorul reţelei de cinematografe din Moldova „Patria”. Iar în luna mai, PSD-ul a sărbătorit 20 de ani de activitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE