Primele organizaţii acreditate de către Comisia Electorală Centrală în calitate de observatori în procesul de monitorizare a Referendumului din 5 septembrie susţin că partidele  politice care îndeamnă populaţia să boicoteze referendumul încalcă dreptul alegătorului. Este vorba de Academia Europeană a Societăţii Civile şi Primul Club al Consiliului Europei.

Renata Verejanu, preşedintele Academiei Europene a Societăţii Civile, a declarat miercuri, 28 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, că este imorală chemarea la boicotarea refendumului de către alegători. “Deoarece unii cetăţeni vor boicota plebiscitul, nu din propria dorinţă, ci pentru că le este frică de şefii  lor, factorii administrativi având un rol important în luarea deciziilor de acest gen", a subliniat Verejanu.
Verejanu a adus drept exemplu decizia consilierilor şi a primarului oraşului Bălţi de a nu participa la plebiscit. “Aceştia, indiferent de apartenenţa lor politică, au fost aleşi în funcţii pentru a rezolva problemele urbei. Însă, folosind resursele administrative, ei aduc prejudicii partidului care îi susţine”, a mai spus preşedintele Academiei Europene a Societăţii Civile.
Menţionăm că, ieri, consilierii comunişti ai municipiului Bălţi au pus la vot decizia de a boicota referendumul din 5 septembrie. Însă, apelul comuniştilor nu a fost susţinut de alţi consilieri locali din opoziţie, care s-au pronunţat împotriva acestei propuneri.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE