Primul raport al experţilor din Moldova cu privire la reforma sectorului de securitate şi controlul parlamentar a fost prezentat joi, 21 ianuarie, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor Parlamentului, Guvernului şi a Societăţii civile.
Raportul “Reforma Sectorului de Securitate din Republica Moldova. Consolidarea controlului asupra sectorului de securitate” a fost elaborat de experţi cunoscuţi în domeniu din Republica Moldova şi abordează chestiuni precum reformarea sectorului de apărare şi securitate, necesitatea reevaluării acestuia, implementarea Planului de Acţiuni R. Moldova-UE, etc.
R. Moldova este un stat tânăr în Sud-Estul Europei, cu economie slabă, cu o regiune care sfidează regiunea statului şi cu un trecut autoritar. Cu toate acestea, ţara s-a angajat în procesul de reforme democratice, concluzionează autorii. Aceştia menţionează că R. Moldova are obiective de securitate care se combat între ele. Politicienii moldoveni sunt hotărâţi să menţină R. Moldova ca stat independent şi economic viabil, or, aceasta nu este o sarcină uşoară. Ei pot să reuşească dacă Moldova devine membră, nu doar vecină a UE.
Cele mai bune condiţii pentru reunificarea R. Moldova sunt perspectiva aderării la UE şi un viitor mai bun al acestei ţării, menţionează experţii.
Aceştia recomandă Parlamentului să se implice mai activ în politica de securitate, iar Guvernului să decidă dacă doreşte să demilitarizeze ţara, şi dacă da, cum o va face.
Raportul “Reforma Sectorului de Securitate din Republica Moldova. Consolidarea controlului asupra sectorului de securitate” marchează sfârşitul primului Program pentru Parlamentul Republicii Moldova, desfăşurat pe parcursul a 3 ani de CESS în parteneriat cu Institutul de Politici Publice şi Parlamentul Republicii Moldova.