Președintele R.Moldova, Maia Sandu, spune că nu există un risc major legat de furnizarea gazelor naturale. Totuși, există unele riscuri în ceea ce privește problema curentului electric. Șeful statului speră că, în doi ani, R.Moldova să aibă conexiune cu România pe linia de înaltă tensiune astfel încât să fie reduse riscurile privind asigurarea cu energie electrică. Securitatea energetică a R.Moldova și pregătirea pentru sezonul rece au fost subiecte abordate, joi, la Consiliul Suprem de Securitate

„Se fac rezerve de gaze. Se lucrează pentru asigurarea țării cu gaze naturale, cu energie electrică. Avem un program destul de serios pe domeniul energetic și vom continua pentru că vrem să nu mai existe această dependență de Federația Rusă. Vrem să avem acces la mai multe surse de asigurare cu resurse energetice. Vrem să facem mai multe investiții în energia regenerabilă, vrem să investim mai mult în eficiența energetică. Toate aceste lucruri sunt prioritare pentru autorități, pentru țară. Noi deja am diversificat furnizarea de gaze naturale. Evident, nu știm care vor fi prețurile în iarnă. O să încercăm și acum să-i susținem pe cei cu venituri mai mici. În ultimele două sezoane de încălzire, bugetul de stat a alocat resurse foarte mari ca să compenseze parțial creșterea prețurilor la resursele energetice. Dar pe subiectul furnizării de gaze naturale, nu există un risc major. Unele riscuri, însă, ar putea să apară pe problema curentului electric. Acolo se lucrează. Și în doi ani sperăm să avem această conexiune cu România pe linie de înaltă tensiune așa încât să reducem semnificativ și riscurile privind asigurarea cu energie electrică. Bineînțeles, contăm pe România. Ne-a ajutat în lunile din iarna trecută. Dacă va fi necesar, sunt sigură că ne va ajuta și în această iarnă. Dar sper că nu ne vom confrunta cu o criză similară celei de acum un an”, a declarat pentru RFI, Maia Sandu.

Recent, autoritățile au anunțat că au început să înmagazineze gaze în România în vederea asigurării siguranței energetice pentru această iarnă. Gazele înmagazinate în prezent de Energocom în România sunt achiziționate, de la OMV Petrom cu care Energocom, compania de stat însărcinată de Guvernul de la Chișinău să achiziționeze gaze de pe piața liberă, a semnat contracte de import gaze. Majoritatea gazelor care tranzitează România spre est, chiar dacă sunt exportate în Ucraina, au ca destinație finală Republica Moldova, care, în prezent, prin compania de stat Energocom, achiziționează de pe piața liberă gaz pentru sezonul rece 2023-2024. Autoritățile de la Chișinău au planificat ca până pe 1 octombrie să-și asigure o rezervă de circa 450 de milioane de metri cubi de gaz. Gazul este achiziționat de Energocom și depozitat în Ucraina. În ceea ce privește stocurile strategice, și nu comerciale, vor fi efectuate de guvernul de la Chișinău în proporție de 50% în România. Jumătate din gazele pe care Republica Moldova intenționează să le înmagazineze pentru a-și asigura securitatea energetică în viitoarea iarnă vor fi achiziționate din și depozitate în România, au anunțat oficialiii de la Chișinău. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE