FOTO UNIMEDIA: INFO

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman a explicat de ce a votat împotriva Victoriei Sanduța. El spune că judecătoarea Sanduța nu a fost numită în funcție înaintea plafonului de vârstă „nu din cauza postărilor și comentariilor pe Facebook”.

„Votul meu împotriva numirii acelui judecător în funcție până la atingerea plafonului de vârstă nu a vizat postările dumneaiei de pe Facebook și regret că toți cei care s-au dat cu părerea și a comentat această nenumire în funcție au văzut doar întrebările despre Facebook.

Au fost și alte întrebări care țin de integritatea acestui judecător și votul meu a vizat anume integritatea dumneaiei și modul cum aplică legea acest judecător.

Am adresat întrebări despre Adunarea Judecătorilor, fără de care Curtea Supremă de Justiție ar fi intrat în blocaj. La Adunare, acest magistrat a cerut judecătorilor să voteze pentru ca în buletinul de vot, când vor fi aleși membrii CSM, să fie incluși și cei care nu au promovat evaluarea, deși legea prevede clar că pot fi incluși doar cei care au promovat evaluarea. Aceasta vorbește despre cum judecătorul respectiv înțelege legea și aplică legea. Aceasta vorbește despre calitățile unui judecător.

Al doilea aspect - au fost întrebări legate de o cauză penală pornită pe o rudă, e vorba de tata acestui judecător, pe o infracțiune de abuz și această rudă a făcut donații acestui judecător.

Nu este expres o normă care să spună că cineva nu poate primi donații dintr-o activitate sau alta, dar să nu uităm că vorbim de judecători - care trebuie să respecte înalte norme de etică și integritate”, a declarat Caraman.

Reacția Victoriei Sanduța la afirmațiile șefului interinar al CSM a venit imediat. Ea spune că declarațiile lui Caraman referitor la integritatea ei dar și la donațiile pe care le-a avut sunt minciuni

„ Ceea ce spune domnul Caraman despre faptul că există bunuri care mi-ar fi fost donate şi asupra acestor bunuri planează vreun dubiu, sunt minciuni şi este rușinos că în lipsa unor argumente solide, în lipsa unor proceduri legale, aceste minciuni sunt tot ce a putut să genereze acest “domn” în susținerea abuzului comis. La care bunuri se referă dnul Caraman?

Tatăl meu mi-a dăruit casa din sat în care locuiesc până în prezent. Această casă a fost construită timp de 2 ani, începută în anul 1990 şi finisată în 1992. Eu m-am mutat să locuiesc în această casă când aveam vârsta de 5 ani şi aici am rămas. Această casă într-adevăr a fost construită cu mâinile tatălui meu şi a rudelor. Pe atunci aşa se construiau casele, oamenii la propriu își construiau casele cu mâinile lor, cu ajutorul rudelor: frații, neamurile, toți veneau la ajutor. Abia, peste 13 ani, în anul 2003 - tatăl meu avea să devină primar în localitate. Până la şi după funcția publică tatăl meu s-a ocupat de afaceri. Mama mereu a fost implicată în afaceri, fiind şi economist de profesie. Prin urmare acest bun nicidecum nu poate fi asociat cu funcția publică pe care a deținut-o tatăl meu. Această casă mi-a fost donată de părinții mei, vă rog să-mi spuneți ce dubiu planează asupra acestei donații? Cum această donație pune la îndoială integritatea mea?

După funcția de primar, tatăl meu într-adevăr a avut un dosar penal, în care şi-a recunoscut vina şi a executat pedeapsa. Antecedentele penale s-au stins. Ulterior, tatăl meu a desfășurat afaceri legale, a creat locuri de muncă, a plătit şi continuă să plătească impozite la bugetul public. Oare nu acesta este scopul legii penale: aplicarea pedepsei celor care au greșit, corectarea comportamentului și reabilitarea ulterioară ca un cetățean care să respecte legea pe viitor?

Domnul Caraman, dacă veți fi şi dumneavoastră vreodată recunoscut vinovat de abuz de putere şi exces de putere, să înțeleg că veți arunca un “dubiu” de integritate pentru toată viața pe copiii dumneavoastră? Să înțeleg că îi veți încuraja şi pe alții pe viitor să hărțuiască copiii tuturor părinților care vreodată au greșit în viață. Eu nu susțin acest punct de vedere, este unul inuman şi ilegal, eu voi susține toți copiii care n-au greșit cu nimic, şi pe ai dumneavoastră inclusiv. Mă rog pentru toți copiii în lumea asta să fie sănătoși şi binecuvântați”, a menționat Victoria Sanduța.

Magistrata Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Aceasta va fi propusă președintei Maia Sandu pentru eliberarea din funcția de judecător.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE