Mass-media moscovită acuză autorităţile moldovene de atitudine pro-românească în detrimentul influenţei ruse.
Presa din Federaţia Rusă îşi exprimă indignarea vizavi de decizia adoptată recent de Guvernul de la Chişinău prin care cetăţenii Republicii Moldova vor avea liberă ziua de 25 decembrie, dată în care creştinii sărbătoresc ziua Crăciunului conform calendarului gregorian. Cotidianul Nezavisimaia Gazeta opinează că această decizie are un deosebit caracter politic deoarece autorităţile de la Chişinău doresc ca şi cetăţenii de peste Prut să poată serba această zi cu cei din România sau cu cei din toate celelalte state ale Uniunii Europene.
Pentru susţinerea acestei teorii, ziariştii ruşi citează din comunicatul emis la finele săptămânii trecute de către Mitropolia Moldovei (care se subordonează Bisericii Ortodoxe Ruse - n.red.), care solicită autorităţilor de la Chişinău să revizuiască decizia “samavolnică” - luată în premieră anul acesta - de a declara data de 25 decembrie, când este serbat Crăciunul pe stil nou, drept zi liberă. Pe de altă parte, susţine publicaţia rusă, Mitropolia Basarabiei, care aparţine de Biserica Ortodoxă Română, îi cheamă pe enoriaşi să serbeze Crăciunul înainte de Anul Nou.
Din aceste contradicţii la nivel religios, Nezavisimaia Gazeta este de părere că va rezulta o dezbinare în interiorul Republicii Moldova, situaţie ce ar echivala cu reducerea influenţei ruse şi a spaţiului rusofon din această regiune.
Cele mai acide comentarii făcute de ziariştii ruşi îl vizează pe liderul liberal, Mihai Ghimpu. Nezavizisimaia Gazeta încearcă să acrediteze ideea venirii la guvernare a unor forţe extremiste cu tendinţe xenofobe. “Partidele naţional-radicale venite la putere la Chişinău manifestă intoleranţă faţă de străinii şi mankurţii care nu-şi cunosc rădăcinile”, scrie publicaţia rusă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE