Desfășurarea summit-ului de la Chișinău care are loc în zilele de 8 și 9 octombrie a atras mai multe discuții și, desigur, presa internațională nu a întârziat să vină cu diferite aprecieri. Mai jos vă propunem să vedeți ce au scris unele dintre principalele publicații rusești, dar și românești.   
CSI se distruge vazând cu ochii (СНГ разваливается на глазах), este titlul articolului din scrie Nezavisimaia Gazeta. Afirmând că, ”summit-ul CSI a fost numit de către experţii pentru"NG"  înmormântarea Comunității. Motivul a servit refuzul de a participa la reuniune a patru preşedinţi – al Kazahstanului, Turkmenistanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului”.
"CSI se distruge în fața ochilor noști, şi acest fapt trebuie recunoscut de Moscova, care nu observă încordarea din ultima vreme acumulată în relaţiile sale cu partenerii din cadrul Comunității", - consideră politologul rus Alexander Rahr”, scrie Nezavisimaia Gazeta.
Rusia nu s-a aşteptat la o astfel de evoluție, iar acum ea va trebui să se adapteze, să se orienteze spre structuri regionale sau își poate pierde definitiv influența în spațiul ex-sovietic.
Summit-ul CSI de la Chişinău, similar agoniei Comunității, scrie Svobodnaia Pressa. O serie de lideri ai republicilor ex-sovietice au refuzat pe neașteptate să se întâlnească la masa de discuții.
Având în vedere compoziţia incompletă a summit-ului CSI, precum şi de faptul că practic nici o problemă serioasă nu-și vor găsi o soluţie, din nou, apare întrebarea despre moartea organizaţie numită CSI, se spune în presa rusească.
Puțin probabil că Summit-ul de la Chişinău va aduce concluzii mai optimiste cu privire la soarta CSI, despre aceasta scrie Thenews din Kazahstan. ”Principala deosebire a acestei reuniuni la nivel înalt de cele anterioare este micșorarea numărului de state membre, reducându-se la 11, după ce Georgia în luna august curent a ieșit din componența CSI.
Pentru noua administraţie moldoveană, aceasta este prima ocazie a unei întâlniri cu liderul de la Kremlin. Presa rusă a scris zilele trecute că Moscova este nemulţumită de declaraţiile premierului moldovean, Vlad Filat, care a evocat o posibilă aderare a ţării la NATO, scrie presa românească, Adevărul.
Ultima data summit-ul liderilor CSI a avut loc la Chişinău, pe octombrie 7 în 2002. Moldova, deține președinția CSI de la 1 ianuarie 2009, iar începutul anului 2010, aceasta va fi transmisă Rusiei.
Menționăm că la întâlnirea la nivel înalt, Republica Moldova urmează să predea preşedinţia organizaţiei, pe care a deţinut-o în acest an, Rusiei.
Comunitatea Statelor Independente este o alianţă formată din 11 din cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietice, excepţiile fiind cele trei ţări baltice: Estonia, Letonia, Lituania şi Georgia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE