Premierul Dorin Recean a fost întrebat astăzi de un ziarist din Germania dacă sprijinul oferit de UE pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii transnistrene ar putea apropia cele două maluri ale Nistrului. Recean a spus că ceea ce se întâmplă astăzi nu apropie malurile Nistrului, iar mecanismul curent de livrare a gazelor de către Rusia în stânga Nistrului nu corespunde intereselor naționale ale R. Moldova.

„Mecanismul curent de livrare a gazelor de către Rusia în stânga Nistrului nu corespunde intereselor naționale ale R. Moldova, de aceea, Chișinăul, împreună cu Uniunea Europeană a elaborat un mecanism previzibil, care ar permite livrarea de lungă durată a gazelor în regiune, spune premierul Dorin Recean.  ”Împreună cu UE, noi am dezvoltat un mecanism și l-am pus la dispoziția celor din stânga Nistrului. Problema celor din stânga Nistrului ei nu-și aparțin, ei nu pot lua decizii singuri, fără Moscova. Acest aranjament nu este sustenabil și, prin urmare, R. Moldova, împreună cu UE, continuă să insiste ca să existe un aranjament transparent și sustenabil. Ceea ce se întâmplă astăzi nu apropie malurile Nistrului, de asta lucrăm ca să avem aranjamente transparente și clare”, a declarat Recean.

Regiunea transnistreană primește un volum de 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, adică o cantitate suficientă doar pentru consumul populației și instituțiilor cu menire socială, ca școlile, spitalele sau magazinele. Orice gaze în plus, va fi taxat suplimentar spunea anterior premierul Recean.

Autoritățile de la Chișinău au sugerat anterior că vor să se asigure ca gazele livrate în stânga Nistrului nu ajung la industria grea sau minele de criptomonede din regiunea transnistreană. Chiar și așa, Tiraspolul a dat câteva semnale clare că a reluat activitatea Uzinei metalurgice de la Râbnița și a altor întreprinderi din industria grea, iar Chișinăul a negat această informație

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE