Alexandr Sinigur, alias „Синий”, condamnat la detenție pe viață, a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar. Informația a fost confirmată de directorul ANP, Anatolie Falcă, notează IPN.

„Lui Sinigur i-au stabilit pedeapsa pe 30 de ani privațiune de libertate, fiindcă avea un comportament bun. Noi nu am putut să nu înaintăm demersul în ceea ce ține de amnistie, nu și eliberarea”, a precizat șeful ANP.

După un timp, avocații lui Sinigur au depus cererea în instanța de judecată privind eliberarea acestuia.

„Judecata nu a ținut cont de ceea ce a prezentat penitenciarul. El trebuia să fie eliberat în anul 2045, dar l-au eliberat în sala de judecată”, a mai spus șeful ANP.

„A fost eliberat pe articolul 91, condiții inumane”, a precizat directorul ANP, Anatolie Falcă, în cadrul Audierii Raportului Consiliului pentru Prevenirea Torturii.

ANP a contestat decizia la Curtea de Apel Nord, a precizat secretarul de stat la Ministerul Justiției, Ruslan Lungu.

„Poziția reprezentantului penitenciarului în instanța de judecată a fost ca să nu fie eliberat înainte de termen. Instanța, judecătorul, a luat o hotărâre prin care a fost eliberat înainte de termen. În aceeași zi, de către reprezentanții instituției a fost depus recurs către Curtea de Apel Nord. Curtea de Apel urmează să se pronunțe”, a menționat Ruslan Lungu.

Eliberarea lui Sinigur a stârnit discuții aprinse în mediul juridic. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a scris că acest caz inedit pentru justiția moldavă se datorează modificărilor efectuate de Parlament la legislația penală. Dragalin a precizat că Sinigur a fost eliberat în baza unei legi adoptată de către actualul Parlament în anul 2021, menţionând că prin asemenea politici legislative deputaţii "nu promovează interesele care construiesc un stat de drept". De asemenea, ea a avertizat că "consecinţele negative încă urmează".

"Persoane periculoase, condamnate anterior la închisoare pe viață pentru omor și alte crime, sunt eliberate din penitenciar. Mulți dau vina (ca de obicei) pe sistemul de justiție. Dar vă este clar ce a stat la bază să permită așa ceva? O lege – lege votată de actualul Parlament în 2021 - Legea Nr. 243 din 24-12-2021 privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=129275...)", a explicat Dragalin.

Alexandru Sinigur (Nenu),alias "Синий" a fost condamnat la detenție pe viață în 2006, după extrădarea din Rusia, pentru o serie de infracțiuni deosebit și excepțional de grave comise în Moldova și Ucraina.

Acesta ar fi fost acuzat de crearea și conducerea unei organizaţii criminale, banditism, luare de ostatici, tentativă și omor premeditat în circumstanţe agravante, dobândire prin şantaj a avutului proprietarului, privaţiune ilegală de libertate. Mai mult, acesta ar fi fost condamnat inclusiv pentru omorul omului de afaceri Piotr Sarî.

Individul a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciarul din Rezina.

Potrivit informaţiilor, Administraţia Naţională a contestat decizia la Curtea de Apel Nord.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE