Liviu Vovc, secretar general al Platformei Demnitate și Adevăr, constată că actualul Guvern continuă practica secretizării unor documente, iar în cazul semnării contractului de furnizare a luminii de către malulul drept cu centrala de la Cuciurgan „există încă multe necunoscute cu privire la negocierile purtate cu regimul separatist”. Vovc a solicitat o copie a contractului  însă a primit refuz pe motiv de confidențialitate.

„Nu este clar cine a fost negociatorul și de ce Biroul de Reintegrare nu a fost parte a procesului.(…) În același timp nu există nicio claritate cu privire la angajamentele părților și prevederile contractului semnat cu Centrala de la Cuciurgan.

Inițial, opinia publică a fost informată că din ianuarie Centrala de la Cuciurgani ne va asigura tot necesarul de energie electrică. Mai apoi însă constatăm că ei ne asigură în această lună doar 60%, iar 10% noi continuăm să cumpărăm din România”, a declarat politicianul.

„Acest contract este de interes public și cetățenii sunt în drept să cunoască această informație. Publicarea acestui contract ar elucida toate suspiciunile asupra negocierilor purtate cu regimul separatist.

(…)Dar, din păcate, se continuă practica vicioasă de a secretiza orice act care ridică semne de întrebare. Când se va renunța la acest tertip? Când vom avea parte de transparența mult promisă?”, a scris Liviu Vovc.

Pe de altă parte, premierul Natalia Gavrilița spune că nu vede o problemă în publicarea contractului între MGRES și Energocom privind livrarea energiei electrice, dar, a spus ea, acest lucru ar urma să fie discutat cu ministerul de resort, iar partea ce ține de secretul comercial din contract să fie hașurată.

„Eu voi discuta cu ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Vom vedea care este limita secretului comercial. Nu văd o problemă aici. Avem contracte care sunt standart care au fost semnate anterior. Voi solicita ministerului să publice acel contract cu hașurarea acelei părți care sunt considerate secret commercial. În acest contract nu este nimic deosebit față de condițiile contractelor anterioare, iar cele mai importante aspecte legat de preț și volume au fost comunicate în public”, a spus premierul Natalia Gavrilița.

Din 1 Ianuarie 2023, consumatorii casnici care sunt deserviți de către furnizorul Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L.  achită 3,42, lei/kWh, iar consumatorii care sunt deserviți de către furnizorul S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”  achită 3,84 lei/kWh.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE