Peste 33 de milioane de lei – este prejudiciul constatat de ANRE în urma unui control la Chișinău-Gaz, compania care distribuie gaze în capitală. Verificările au vizat perioada 2021–2024 și au scos la iveală nereguli în achiziții și investiții, contestate de conducerea întreprinderii.

În acest context, ANRE a venit cu recomandarea către companie de a-și spori transparența, eficacitatea și credibilitatea procesului de achiziție a bunurilor, lucrărilor și serviciilor, utilizate în activitatea licențiată.

ANRE a decis că unele investiții și cheltuieli făcute de Chișinău-Gaz în 2023 nu sunt justificate și nu le va include în viitoarele tarife de distribuție a gazelor, pentru a proteja consumatorii de costuri nejustificate. Chișinău-gaz a respins într-un comunicat acuzațiile atribuite de către ANRE și a contestat decizia:

„Considerând că Hotărârea ANRE privind rezultatele controlului inopinat efectuat la titularul de licență SRL „Chișinău-gaz” în perioada 01 ianuarie 2021 - 31 mai 2024, este una unilaterală, neîntemeiată, nemotivată, arbitrară și nejustificată, la data de 17 ianuarie 2025, SRL „Chișinău-gaz” a înregistrat Cererea prealabilă cu privire la anularea Hotărârii în cauză”.

Totodată, Vadim Ceban, a respins acuzațiile privind nereguli în achiziții și susține că toate procedurile au fost legale și conforme cadrului normativ din domeniul utilităților publice:

„În cadrul procedurilor de achiziții de servicii, lucrări și materiale, companiile noastre se conduc întocmai de prevederile legale în domeniul achizițiilor publice. În hotărârea de control al ANRE se menționează clar că toate procedurile au fost conforme legislației, regulamentelor și metodologiilor privind achizițiile publice în sectorul de utilități”.

Vadim Ceban critică tactica folosită de ANRE în evaluarea achizițiilor făcute de Chișinău-Gaz și susține că instituția ar fi aplicat abuziv o normă de rentabilitate care nu se aplică sectorului energetic:

„Este incorect că, în cadrul verificărilor, se pune o normă de rentabilitate arbitrară din partea regulatorului, deși acestea nu se referă la sectorul gazelor naturale și, în general, nu au aplicabilitate în sectorul energetic”, a spus Ceban pentru radiomoldova.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE