Listele electorale întocmite şi verificate definitiv de către administraţiile publice locale includ 2.549.804 cetăţeni cu drept de vot. Datele au fost făcute publice marţi, 17 martie de către Comisia Electorală Centrală (CEC).

Cei mai mulţi alegători sunt în municipiul Chişinău — 627.889, UTA Gagauzia — 106.843 şi municipiul Bălţi — 105.628. Cele mai puţine persoane cu drept de vot sunt în raionul Basarabeasca, aproape 14 mii de alegători, se spune în comunicatul CEC.

Conform Codului electoral, listele electorale se întocmesc de către primării, în două exemplare pentru fiecare secţie de votare şi includ toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în raza acestora.

Listele se aduc la cunoştinţă publică cel mai tîrziu cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cetăţenii au posibilitatea de a verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale în perioada 16–31 martie. Ei au dreptul să facă contestaţii la biroul secţiei de votare împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători cel târziu cu 5 zile înainte de alegeri, adică până la data de 31 martie 2009 inclusiv.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE