Cetăţenii din regiunea transnistreană vor putea vota la alegerile parlamentare din 5 aprilie în zece secţii de votare din nouă localităţi din dreapta Nistrului, aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova. Acest lucru este prevăzut de o hotărîre a Comisiei Electorale Centrale (CEC), publicată marţi în „Monitorul Oficial”.

Anterior se prevedea că alegeri vor fi organizate şi în stînga Nistrului, iar CEC prevăzuse în acest sens circa 7 mil lei. Dar negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol la această temă nu s-au soldat cu succes şi CEC a decis că transnistrenii, care vor dori să-şi exercite dreptul de vot, o vor putea face în dreapta Nistrului.

Hotărîrea CEC prevede că buletinele suplimentare de vot acordate secţiilor de votare din dreapta Nistrului pentru transnistreni vor fi luate la o evidenţă specială.

Transnistrenii vor fi incluşi în liste de votare suplimentare, iar buletinele lor de vot vor fi introduse în urne aparte, pe care va fi scris „Urnă specială”.

Buletinele din urnele speciale vor fi numărate de funcţionarii electorali aparte de restul buletinelor. Rezultatele votării vor fi introduse într-o blanchetă specială şi trimise consiliului de circumscripţie respectiv. Secţia de votare va face şi un protocol aparte în două exemplare privind rezultatele votului transnistrenilor.

Buletinele de vot ale transnistrenilor, după numărare, vor fi sigilate în cutii aparte, iar documentaţia despre cetăţenii ce au votat se va prezenta consiliilor de circumscripţie, care, la rîndul lor, o vor transmite CEC.

Ministerul Afacerilor Interne va trebui să asigure ordinea la secţiile de votare unde vor vota transnistrenii în acelaşi mod ca şi la alte secţii de votare din ţară.

CEC a chemat observatorii străini şi locali să monitorizeze şi votarea în secţiile unde vor vota transnistrenii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE