Anne-Marie Bejan, jurnalist la publicaţia HotNews.ro, specialist în afaceri europene şi politică externă, în ultimul articol de pe blogul personal pune la îndoială “perspectiva aderării” ţării noastre la Uniunea Europeană într-un viitor îndepărtat, deşi oficialii de la Bruxelles şi Washington au dat asigurări că susţin aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.
"Pentru Uniunea Europeană, Moldova este mai mult decât un vecin. Moldova este un partener apropiat cu care noi colaborăm pentru că această regiune din vecinătatea UE să fie mai stabilă şi mai prosperă", declarase comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.
Aceasta este o declaraţie importantă, scrie Bejan, dar şi la nivelul UE nu trebuie să se reducă totul la declaraţii. “E adevărat că perspectiva aderării R. Moldova la UE este extrem de îndepărtată sau, poate inexistentă. O ţară care are trupe ruse pe teritoriul său nu este tocmai ceea ce s-ar numi un stat dezirabil în UE”.
Totodată, recunoaşte autorul, există la nivel european o dezbatere “despre ce să se ofere acestor state cu perspectiva îndepărtată de aderare: instrumente de asociere mai largi, mai aprofundate, în care aceste ţări să beneficieze de o integrare economică şi o libertate de circulaţie a cetăţenilor, dar fără a fi membri şi a avea dreptul de a vota deciziile UE. Adică preluarea standardelor şi deciziilor UE, fără posibilitatea de a le influenţa”.
Şi poziţia unor membri ai guvernului Filat privind perspectivă europeană a Republicii Moldova prin prisma relaţiilor cu Federaţia Rusă este criticată de specialistul în afaceri europene şi politică externă.
“Pe mine ministrul Valeriu Lazar [în timpul interviului din 24 martie acordat pentru HotNews.ro] nu m-a convins că alternativa integrării într-un spaţiu al CSI [Comunitatea Statelor Independente], al cărui nucleu să fie Rusia este poziţia guvernului, a Alianţei pentru Integrare Europeană”.
În condiţiile în care guvernul Filat se întoarce cu aproape 2 miliarde de euro de la donatorii occidentali, cât de prudentă este o astfel de afirmaţie? se întreabă autorul articolului. “Eu o interpretez ca pe o declaraţie pentru electoratul PDM simpatizant al Rusiei, întrucât ministrul Lazar mi s-a părut un politican care priveşte spre vest.
Moldova poate avea leverage [pârghii] în negocierile Acordului de Asociere, în privinţa regimului de vize şi nu numai. Totul e să-şi joace bine cartea, notează în final jurnalistul de la Hotnews.ro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE