Energocom continuă pregătirea pentru sezonul rece. Compania a semnat contracte de furnizare a gazelor cu trei companii europene, în urma unor licitații. Două dintre acestea vor livra gaze naturale către Energocom pentru prima dată.

„Nu putem să divulgăm cantitatea de gaze pentru că este o chestiune, în primul rând, de securitate. Vom putea divulga deja după ce vor fi furnizate către Republica Moldova, dar din cauza că există niște restricții, niște limitări la capacitatea de transport ale gazelor, acest lucru nu poate fi comunicat. Sunt traderi europeni, nu există companii care vând gaz rusesc”, a menționat pentru Moldova 1 directorul Energocom, Victor Bînzari.

Energocom continuă să desfășoare licitații de achiziție și să identifice soluții pentru a asigura consumatorii cu cantități suficiente de gaze naturale necesare în sezonul rece. Republica Moldova nu mai consumă gaze din Federația Rusă, fapt ce a determinat diversificarea surselor de aprovizionare. La sfârșitul lunii martie, Energocom a cumpărat, în premieră, gaze de pe Bursa Română de Mărfuri. În aprilie, au fost achiziționate gaze și energie electrică, în regim de testare, din Grecia și Bulgaria. În luna iunie, Energocom anunța că va procura, urmare a procedurii de negocieri directe, gaze de la două companii din România și Grecia. Gazele naturale achiziționate de Energocom sunt stocate în depozitele din Ucraina și România.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE