politik.mdÎncepând din dimineața acestei zile, de 5 aprilie, ziua alegerilor parlamentare, și-au exercitat dreptul de vot atât liderii cât și membrii formațiunilor politice. După ce şi-au exprimat opţiunea de vot, politicienii erau întrebați de jurnaliști: pentru ce au votat în această dimineață?  

Dorin Chirtoacă vicepreşedinte Partidului Liberal (PL) şi-a exprimat votul în jurul orei 9:00, la secţia de vot de pe str. Calea Iesilor 57/2, din sectorul Buiucani. Întrebat pentru ce a votat? Dorin Chirtoacă a răspuns: "Am votat pentru prosperitatea economică şi integrarea europeană a R. Moldova".

Vlad Filat, preşedinte Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a venit împreună cu soţia şi cu cei doi copii la secţia de vot, în jurul orei 9:00. „Am votat pentru libertate şi pentru democraţie în R. Moldova şi pentru o guvernare democratică după 5 aprilie”, a declarat Filat. Soţia sa, Sanda Filat, a precizat că a votat pentru „viitorul copiilor”.

Preşedintele Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urecheanu, a votat dimineaţă, împreună cu soţia sa, Larisa Urechean, la ora 10.00, la secţia de votare deschisă în incinta Liceului “Mihai Sadoveanu” din sectorul Râşcani al capitalei. „Am votat pentru viitorul european al R. Moldova”, a declarat Urechean.

„E cea mai grea întrebare care se pune unui om politic”, a spus Iurie Roşca. Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat a răspuns, totuşi, că şi-a dat votul „pentru schimbări în bine, pentru stabilitate, pentru un parlament care să aibă oameni de stat, nu doar politicieni”.

Vitalia Pavlicenco, numărul doi pe lista candidaţilor Mişcării „Acţiunea Europeană (MAE), a votat în dimineaţa zilei, la secţia de votare deschisă în incinta Liceului “Mihai Sadoveanu” din sectorul Râşcani al capitalei.

„Am votat pentru ca în R. Moldova să se întroneze legea, să fie toţi egali în faţa legii, să avem posibilitatea şi voinţa politică să analizăm totul ce s-a făcut în ultimii 10 ani, pentru a-i trage la răspundere pe cei care practic au jefuit R. Moldova”, a declarat Pavlicenco.

Vitalia Pavlicenco a mai spus că a votat pentru o Moldovă fără corupţie, pentru ireversibilitatea procesului de integrare europeană a R. Moldova, pentru relaţii bune cu România şi pentru un viitor mai bun al tinerilor.

„Am votat pentru ceea ce merită Moldova mai mult: pentru progres economic, pentru democraţie, pentru libertate, pentru ca oamenii în sfârşit să se liniştească, să spere că Moldova se va dezvolta, că vor primi salarii la timp, pentru o Moldovă democrată şi prosperă”, a spus jurnaliştilor liderul Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov, după ce a votat împreună cu soţia.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), şi soţia Dina Ghimpu au votat la ora 11.00, la secţia de votare deschisă în incinta liceului „N. Gogol” din capitală. „Am votat atât pentru, cât şi contra”, a declarat Mihai Ghimpu.
„Am votat contra comunismului, lumea trebuie să înţeleagă că unde-i comunism acolo-i sărăcie. În schimb, am votat pentru o viaţă mai bună a bătrânilor şi a copiilor, pentru presă liberă, un stat de drept - pentru o viaţă pe care o merităm de mulţi ani”, a declarat liderul PL.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, numărul doi pe lista Partidului Comuniştilor (PCRM) a votat la ora 11.30, la secţia de votare din incinta Asociaţiei Teritoriale a Medicilor de Familie Centru.

Spicherul a venit la secţia de votare de mână cu soţia. „Am votat pentru stabilitate, dezvoltare, integrare europeană, pentru echilibru, pentru o mişcare în ascendenţă pe toate dimensiunile de dezvoltare a R. Moldova”, a declarat presei Marian Lupu după ce a votat, dar nu înainte ca ofiţeri de la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat să le ceară tuturor jurnaliştilor să se legitimeze.

Pînă la ora 16:00 au votat peste 40% din numărul de alegători înscrişi în listele electorale. Cea mai înaltă rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în r-nul Basarabeasca, de 62%, iar la Taraclia, Telenești și Dubăsari au votat peste 50% de alegători.

În Chişinău până la această oră s-au prezentat la urnele de vot peste 34% de alegători.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE