Pensia medie pentru limita de vârstă din R. Moldova este cea mai mică din Europa (666,3 lei/lună), care acoperă puţin peste minimul de existenţă a pensionarilor (58,4%), constată analistul economic Adrian Lupuşor de la Expert-Grup într-un studiu lansat recent.
“Astfel, nivelul pensiei constituie doar 26% din salariul medie pe economie - cel mai mic din Europa - ceea ce relevă incapacitatea sistemului public de pensii de a asigura o corelare justă dintre contribuţiilor plătite de persoanele economic active şi pensiile obţinute de acestea în perioada post-activă”, mai spune acesta.
“Evoluţiile economice și demografice din ultimii ani au creat situaţia în care pentru întreţinerea unui pensionar lucrează aproximativ un angajat, în timp ce în medie, în Uniunea Europeană, acest raport constituie 4:1. O presiune atât de înaltă asupra populaţei economic active expune fondul public de pensii la riscurile de colaps în urma continuării îmbătrânirii populaţiei şi diminuării ratei de ocupare”, mai spune expertul.
Totodată, atingerea vârstei de pensionare a persoanelor născute după cel de-al doilea război mondial în următorii 2-3 ani va spori substanţial presiunile asupra fondului public de pensii, iar onorarea obligaţiunilor sale faţă de pensionari va deveni din ce în ce mai problematică, se mai arată în studiu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE