Instituţia de stat „Tele-Radio Moldova” continuă să fie o portavoce a partidului de guvernământ, a declarat Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API). Declaraţia a fost făcută miercuri, 8 iulie, în cadrul prezentării celui de-al doilea raport de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegerile anticipate din 29 iulie.
Potrivit raportului, cele cinci posturi radio şi tv monitorizate (Moldova 1, Radio Moldova, NIT, Prime TV şi EU TV), continuă să prezinte într-o lumină favorabilă Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), defavorizând totodată, candidaţii electorali din opoziţie.
Potrivit lui Petru Macovei, „posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova, finanţate din banii publici, continuă să prezinte doar perspectiva guvernării şi a Partidului Comuniştilor (PCRM), iar partidele de opoziţie apar în lumini defavorabile”.
Totodată, Macovei a menţionat că postul cu acoperire naţională Prime TV, care a anunţat oficial că nu va participa la reflectarea campaniei electorale, „promovează imaginea PCRM şi face agitaţie directă formaţiunii”.
Despre postul de televiziune NIT, Nadine Gogu, directorul interimar al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), susţine că reflectă cel mai activ campania electorală şi că acesta este „folosit ca un instrument de propagandă a partidului de guvernământ”.
Aceleaşi observaţii au fost aduse şi postului de televiziune EU TV, care, potrivit raportului, favorizează PCRM şi PPCD şi defavorizează candidaţii electorali din opoziţie.
Totodată, raportorii au mai spus că au înaintat Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) un demers cu aceste încălcări comise de cele cinci posturi, dar nu au primit deocamdată vreun răspuns.
Directorul secţiei de monitorizare al CCA, Dinu Ciocan, a precizat că membrii consiliului au pregătit un răspuns pentru CIJ dar acesta nu a fost trimis deocamdată. Acesta a mai menţionat că „CCA va prezenta public toate sesizările înregistrate în timpul campaniei”. Ciocan a mai spus că potrivit legislaţiei, instituţiile mass-media care comit asemenea încălcări riscă de la o avertizare până la retragerea licenţei de emisie.
Până la 29 iulie, CIJ va reprezenta câte un raport săptămânal cu privire la monitorizarea celor cinci posturi cu acoperire naţională.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE