Actuala campanie nu se deosebeşte cu nimic de cea precedentă, iar comuniştii deja s-au lansat în campania electorală. Declaraţia aparţine prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Alexandru Tănase, anunţată luni 29 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă.
“Miniştrii, cum au făcut, aşa şi fac în continuare, folosesc resursele administrative pentru a face campanie în favoarea comuniştilor. Ministrul de Interne, Papuc, face întâlniri cu electoratul în diferite raioane şi le spune că dacă va veni opoziţia la guvernare va fi vai de capul lor”, a mai spus Tănase.
În acelaşi timp, Ala Meleca, şefa serviciului de presă a MAI a respins acuzaţiile şi a declarat că “Ministerul Afacerilor de Interne nu face campanie electorală, ci doar asigură ordinea publică”.
Totodată, membrii PLDM consideră că PCRM utilizează în scopuri proprii şi legislaţia. Vitalie Nagacevschi, jurist, candidat PLDM, susţine că noul cod administrative, intrat în vigoare la 31 mai curent, este “un instrument util de complementare a bugetului de stat din contul populaţiei”.
Nagacevschi, mai crede că acest Cod, conţine o mulţime de prevederi neconstituţionale şi contravine prevederilor Convenţiei Europene. Sancţiunile prevăzute de noul Cod au fost majorate nejustificat, atingînd nivelul celor prevăzute de Codul penal şi devenind disproporţionale în comparaţie cu veniturile populaţiei, mai spune juristul.
Drept exemplu, Nagacevschi spune că potrivit codului, o persoană fizică poate fi sancţionată atât contravenţional cât și penal cu aceeaşi amendă, în mărime de 150 de unităţi. La fel este situaţia cu munca neremunerată: o persoană poate fi condamnată la o asemenea muncă pe un termen de 60 de ore şi în contravenţional, dar şi în penal.
Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu cele menţionate mai sus.
Noul Cod Contravenţional a intrat în vigoare din 31 mai curent, pentru a înlocui Codul cu privire la contravenţiile administrative. Acest nou Cod urma să excludă deficienţele de origine sovietica din vechiul Cod în vederea eliminării prevederilor contrare reglementărilor constituţionale şi celor europene.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE