„Germania va avea mereu un loc aparte în inima mea. Iar aceasta este legat de faptul că o plac foarte mult pe prietena mea, cancelarul Merkel, înţelepciunea ei, spiritul ei practic. Eu am încredere în ea când spune ceva şi ce poţi să speri mai mult de la un partener de nivel internaţional?“, a declarat Barack Obama, în urma întâlnirii pe care a avut-o la Washington cu şeful guvernului german.
„Germania are un interes primar ca preşedintele american, Obama să aibă succes în tot ce face. Un exemplu este proiectul de lege privind protecţia climaterică“, a spus la rândul ei, Angela Merkel.
Cei doi lideri au confirmat că sunt „o echipă“ care abordează problemele de interes gobal. Ei s-au întâlnit de patru ori în ultimele 3 luni şi de 7 ori în ultimele 12 luni.
Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului federal de la Berlin, agenda convorbirilor recente de la Washington a cuprins toate problemele ce preocupă lumea: încălzirea planetei, criza economico-financiară, Orientul Apropiat, evenimentele violente din Iran, închisoarea americană de la Guantanamo.
„SUA şi Germania vorbesc cu o singură voce“, a precizat preşedintele american, referindu-se la concluziile acestor convorbiri. Cei doi lideri şi-au planificat întâlnirea chiar înaintea conferinţelor internaţionale ale ţărilor G-8 şi G-20, de la care se aşteaptă decizii majore mai ales în privinţa măsurilor privind criza economică mondială.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE