Președintele PAS, Igor Grosu și premierul Dorin Recean, alături de deputați PAS și un grup de cetățeni au susținut un briefing de presă dedicat celor 3 ani de guvernare PAS. Președintele Parlamentului Igor Grosu a trecut în revistă succesele acualei guvernări

„În această perioadă am reușit să scoatem țara din izolare internațională, am făcut pași decisivi pentru aderarea la Uniunea Europeană, care recent au culminat în deschiderea oficială a negocierilor cu UE.

În 3 ani de guvernare, am început proiecte masive de dezvoltare a țării: am construit/renovat 700 de km de drumuri naționale, locale și regionale, am construit 800 de km de apeduct și 100 km de canalizare în toată țara, 700 km de iluminat stradal.

Am renovat circa 200 de școli și grădinițe, am investit deja 3 miliarde de lei în sistemul de sănătate și alte 500 de milioane de lei în universități și colegii.

Am reușit să majorăm mai multe prestații sociale, printre care pensiile, alocațiile pentru veterani, indemnizația la nașterea copilului. Am majorat salariile pentru mai multe categorii de bugetari, printre care medici, învățători, profesioniști din domeniul culturii. Am dublat bursele pentru sportivii de performanță.

Am început să digitalizăm masiv serviciile publice pentru antreprenori, am lansat programe de ajutor pentru antreprenori, am oferit sume record în subvenții pentru agricultori. Am redus de 10 ori numărul șomerilor care beneficiază de alocații sociale și doar în 2024 am plasat în câmpul muncii circa 8 mii de oameni care anterior nu aveau de lucru.

Ne-am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale și, pentru prima dată în istoria țării, nu mai putem fi șantajați energetic și putem alege sursele de gaze și energie electrică, fără condiții politice”, a declarat liderul PAS.

Premierul Dorin Recean a menționat că „acum doi ani nimeni nu credea că vom fi în poziția în care să deschidem negocierile de aderare. Iată că s-a întâmplat și avem nevoie de participarea fiecăruia, avem nevoie de consolidarea societății în jurul acestui obiectiv foarte important. Guvernul are un plan foarte clar și detaliat ca în următorii cinci ani Republica Moldova să fie de nerecunoscut”.

În timp ce Partidul Acţiune şi Solidaritate afirmă că în cei trei ani de guvernare, moldovenii au început să trăiască mai bine, iar sute de şcoli şi spitale au fost renovate, fiind mărite salariile şi pensiile, opoziţia are o altă părere şi critică dur PAS. Potrivit politicienilor: " Moldova este condusă de 3 ani de cea mai incompetentă guvernare, iar oamenii o duc din ce în ce mai greu şi fug din țară din cauza sărăciei și deznădejdii "

" Astăzi se împlinesc 3 ani de când oamenii dezamăgiți realizează că toate reformele promise de PAS au rămas la nivel de slogane, iar „vremurile bune” pentru cetățeni le putem vedea doar în programul lor electoral. Salarii, pensii și programe sociale, lupta cu corupția, reforma justiției așa și nu au mai fost realizate nici la final de mandat. Încălcarea legilor, subjugarea tuturor instituțiilor și numirea în funcții a oamenilor comozi tot mai mult determină cetățenii noștri să plece peste hotare.Instituțiile de drept, instituțiile statului și mass-media sunt folosite de PAS ca instrument de represiune împotriva oponenților politici.Economia și agricultura sunt sectoarele grav afectate, iar cetățenii care sunt în domeniu sunt nevoiți să-și vândă afacerile sau să le transfere peste hotare. În toată țara urmărim cum PAS închide și comasează școli, universități și spitale " a menţionat Ion Ceban, primarul Capitalei şi liderul partidului Mişcarea Altarnativă Naţională

Nemulţumit de actuala guvernare este şi fostul premier, liderul Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, Ion Chicu:

„ Trei ani de "vremuri bune" Trei ani de schizocraţie, de putere absolută a unei grupări criminale, adusă şi menţinută la putere de străini" a comentat acesta.

Criticile au continuat şi din partea Partidului Social Democrat European. Potrivit PSDE, guvernarea PAS a fost o mare decepţie:

„Reforme eșuate, justiție decapitată, instituții ale statului nefuncționale, depopulare masivă, presă cenzurată, economie distrusă, investitori alungați, opoziție supusă presiunilor, agricultură la pământ - cam astea-s, foarte pe scurt, așa-numitele reușite ale guvernării PAS în cei trei ani de mandat”, a mai menţionat PSDE.

„3 ani de guvernare PAS. Au avut toată puterea. Au controlat toate instituțiile! Trăiți mai bine? Adevărul e că Moldova e mult mai săracă, oamenii trăiesc mult mai greu. 3 ani de guvernare, 3 ani de promisiuni neonorate! În plan intern, avem o guvernare eșuată! Nici PAS, nici Maia Sandu nu dețin monopolul curentului pro-european, deși lor așa le place să spună în toate cancelariile”, a menționat politicianul Andrei Năstase

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE