Parlamentul pregătește câteva proiecte de legi pentru a stopa exodul investitorilor din RM în condițiile în care investitorii ocolesc Republica Moldova. Deputatul Radu Marian a subliniat că războiul din Ucraina a creat o percepție de insecuritate în regiune, afectând astfel avântul investițional al țării. Cu toate acestea, el a evidențiat că Moldova nu poate controla situația de pe frontul din Ucraina, dar poate lua măsuri pentru a îmbunătăți contextul economic și de afaceri.

În acest sens, deputatul a prezentat inițiative legislative menite să atragă investitori mari în Republica Moldova. Una dintre aceste măsuri constă într-o scutire de 50% la impozitul pe venit pentru investitorii care plasează minim 500.000 de euro în domenii strategice. Această politică fiscală ar urma să încurajeze investițiile majore în economia moldovenească, generând astfel creștere economică și crearea de locuri de muncă.

„Ceea ce există astăzi în ZEL vrem să facem ca să putem oferi oriunde în Republica Moldova”, a punctat Marian.

De asemenea, se lucrează la o lege specială pentru a oferi avantaje suplimentare investitorilor care injectează între 30 și 40 de milioane de euro și care angajează un număr specific de lucrători. În plus, deputatul a menționat ZEL-urile (zonele economice libere) ca instrumente esențiale pentru atragerea investițiilor străine. Prin aceste zone, se propune acordarea de facilități fiscale precum vacanța la plata TVA-ului, scutirea de import și o reducere semnificativă a impozitului pe venit.

Legat de compania japoneză de automotive de la Comrat caere și-ar putea închide businessul în Moldova, deputatul Marian spune că deocamdată nu are asemenea semnale

„Există o problemă la nivel european, comenzile au scăzut foarte mult, toată industria pe acest segment are probleme. Nu este legat de careva acțiuni ale autorităților care să genereze această situație pe care o avem. Compania  este în RM și depune eforturi pentru a menține comenzile”, a spus Radu Marian.

Mai multe companii din automotive se confruntă cu problema contractatelor noi pentru Republica Moldova. Numărul angajaților a fost redus. Înainte de pandemie erau 1.200 d angajați iar în 2023 erau 300 la sfârșit de an.

ZEL-urilie asigură circa 20% din totalul exporturilor producției industriale a Republicii Moldova.

În 2022, investițiile străine directe în Republica Moldova au înregistrat o creștere de 50%, atingând un nivel de 586 milioane USD. Totuși, investițiile străine directe rămân printre cele mai mici din regiune, cu doar 1006 USD pe cap de locuitor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE