Legea cetățeniei Republicii Moldova va fi modificată pentru a exclude vulnerabilitățile în adresa securității statului, provocate de războiul din Ucraina.

Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură un proiect de lege care va face mai strictă procedura de recunoaștere a cetățeniei moldovenești. Aceste modificări legislative, elaborate de deputatul Igor Chiriac din Fracțiunea PAS ,au scopul de a elimina vulnerabilitățile și riscurile la adresa securității naționale și a ordinii publice.

Așadar, nu toate persoanele născute și rezidente în Moldova, care nu dețin cetățenia altor state, vor primi automat cetățenia. Vor exista excepții pentru persoanele care execută sau au de executat o pedeapsă privativă de libertate în temeiul unei hotărâri judecătorești, persoanele cu condamnări penale neînchise sau cele aflate în urmărire penală. Cererile acestor persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile care conțin informații false sau omisiuni. De asemenea, propunerea prevede obligativitatea coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate.

Proiectul sugerează, de asemenea, extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă șase luni. Documentul va fi supus unor dezbateri suplimentare în Parlament înainte de a fi votat în a doua lectură.

Proiectul vine ca răspuns la creșterea numărului de cereri de cetățenie din partea cetățenilor ruși și ucraineni în ultimii doi ani, situație agravată de războiul din Ucraina. Statisticile arată că 70% dintre cererile recente provin din Federația Rusă, iar 20% din Ucraina. Autoritățile au identificat numeroase încercări de obținere frauduloasă a cetățeniei prin prezentarea unor documente neconforme.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE