După ce jurnaliștii de la OCCRP au publicat investigația, care a ajuns în vizorul întregii lumi cu privire la firmele off-shore ale liderilor, au început să apară și reacțiile în rândul societății civile.
În Franța, Spania și Australia au fost inițiate proceduri judiciare, chiar în cursul zilei de ieri. Reprezentanții Ministerului Justiției din Statele Unite au anuțat că analizează documentele legate de investigația „Panama Papers”, dar au refuzat să ofere comentarii suplimentare.
Europa Liberă scrie că purtătorul de cuvânt al instituției, Peter Carr, a menționat că Ministerul Justiței ia în serios toate alegațiile de corupție la nivel înalt, în străinătate, care să fi avut legături cu Statele Unite și sistemul financiar american.
În Rusia aceste informații au fost declarate false și calificate drept „atac asupra președintelui Putin, în scopuri politice, ținând cont de viitoarele alegeri prezidențiale care vor avea loc în Federația Rusă”. O atitudine pașnică a fost prezentă și în China, unde nivelul corupției este destul de ridicat.
Între timp, în Islanda, mii de oameni au protestat în fața Parlamentului, ba chiar jurnaliștii scriu că s-au aruncat cu iaurt și ouă în clădire. Oamenii au cerut demisia premierului, Sigmundur Gunnlaugsson și a Guvernului condus de el.