Primăria Chișinău nu poate organiza alegerile parlamentare din 5 aprilie pe teritoriul municipiului, pentru că autoritățile centrale, controlate de Partidul Comuniștilor, au blocat conturile Primăriei aflate sub conducerea liberalului Dorin Chirtoacă.

Departamentul de executare al Ministerului Justitiei a pus sechestru la 26 ianuarie pe conturile Primăriei Chișinău, ca măsură de asigurare a achitării datoriei de 148 milioane lei (aproximativ 14,8 milioane dolari) către furnizorul de căldură SA Termocom, informează NewsIn.

Luni, 9 februarie în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău, viceprimarul Mihai Furtună a declarat că în condițiile în care conturile sunt blocate, sursele financiare destinate pentru pregătirea și organizarea alegerilor în municipiul Chișinău nu pot fi valorificate. Potrivit responsabilului, dacă situația nu se va schimba, este posibil să nu se reușească pregătirea și amenajarea secțiilor de votare, iar lipsa surselor financiare pune în dificultate buna organizare a procesului electoral.

Primarul Dorin Chirtoacă le-a sugerat responsabililor pentru organizarea alegerilor să negocieze cu agenții economici posibilitatea de a achita mai târziu serviciile ce țin de pregătirea secțiilor de votare.

Săptămâna trecută, Primăria a aprobat planul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. De asemenea, a fost constituit un grup de lucru pentru coordonarea acțiunilor preelectorale ale autorităților administrației publice ale municipiului Chișinău.

Un comunicat al Primăriei precizează că din cauza conturilor blocate, municipalitatea nu poate acorda ajutoare financiare unor categorii de populație și nici nu poate achita intreținerea sediilor subdiviziunilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE