Oficialii europeni și cei americani nu vor putea intra pe teritoriul regiunii transnistrene. Potrivit administrației de la Tiraspol, această decizie este un răspuns la o altă decizie luată de UE, privind prelungirea interdicțiilor de circulație pentru liderii transnistreni.

Într-o declarație a așa-numitului minister de Externe de la Tiraspol, se menționează "îngrijorarea serioasă" față de această sancțiune pronunțată de Bruxelles, taxată drept "nemotivată" și care vine în contradicție cu declarațiile UE și ale SUA privind atașamentul lor pentru reglementarea pașnică a "relațiilor moldo-transnistrene". În continuare, partea transnistreană declară că și-a îndeplinit întotdeauna angajamentele asumate, spre deosebire de puterea de la Chișinău, iar introducerea nemotivată a interdicțiilor din partea UE și a SUA pune la îndoială capacitatea celor două părți de a îndeplini rolul de observatori la negocierile privind reglementarea conflictului.

În declarație se mai menționează că sancțiunile au fost introduse la un an de la recunoașterea independenței provinciei Kosovo, iar în acest fel "țările occidentale continuă practica de a împărți situațiile conflictuale nu pe baza unor criterii obiective, ci a unor interese politice de moment".

Amintim că Uniunea Europeană a decis la 16 februarie, prelungirea până la 27 februarie 2010 a interdicțiilor de circulație pe teritoriul său pentru liderii din Transnistria, fiind vizate 19 persoane, între care și șeful regimului de la Tiraspol, Igor Smirnov, precum și cei doi fii ai acestuia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE