Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, au ajuns marţi, 4 august, la un acord în privinţa necesităţii reducerii tensiunilor din Georgia, a anunţat Casa Albă, în urma unui apel telefonic din partea preşedintelui rus.
Într-un comunicat, preşedinţia americană a anunţat că Medvedev l-a sunat pe Obama "pentru a-l felicita cu ziua de naștere", sărbătorită de Obama la cea de-a 48 aniversare.
"În timpul acestui apel telefonic, preşedinţii au discutat despre situaţia din Georgia şi despre necesitatea reducerii tensiunilor din această regiune", se arată în comunicat.
"Preşedintele Obama a subliniat importanţa recurgerii la canalele existente pentru gestionarea crizelor, cum ar fi, spre exemplu, mecanismul comun de prevenire şi răspuns la incidente, dar şi necesitatea de a avea observatori internaţionali" la faţa locului, a anunţat Casa Albă.
Tensiunile dintre Rusia şi Georgia s-au accentuat brusc în ultimele zile, cu puţin timp înaintea marcării unui an de la războiul acestora privind Osetia de Sud, preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, referindu-se chiar la un "risc" de reizbucnire a conflictului.
În legătură cu relaţiile bilaterale, Obama şi Medvedev au fost de acord asupra implementării rapide a acordului la care au ajuns în timpul summit-ului de la începutul lui iulie, de la Moscova, cu privire la continuarea Tratatului START referitor la reducerea armelor nucleare.
Oficialii şi-au reiterat, de asemenea, angajamentul de a încheia aceste negocieri cel mai târziu în luna decembrie, potrivit surselor de la Casa Albă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE