Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu năruie speranțele pensionarilor de a avea parte încă de o indexare a pensiilor la nivelul inflației. El a declarat că indexarea de peste două ori mai mică decât inflația a fost deja realizată și nu se mai schimbă în acest an

„Indexarea de peste două ori mai mică decât inflația a fost deja realizată și nu se mai schimbă în acest an”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale în cadrul emisiunii Rezoomat.

Potrivit ministrului, în prezent raportul dintre pensionari și angajați este de 1/1 și lunar deficitul e de 30%. Statul trebui să apeleze la resursele interne pentru suplini deficitul.

„Sistemul de pensii din Republica Moldova se va echilibra în 2040-2045. Or, o problema în Moldova este plata salariului în plic”, a punctat Buzu.

Prestațiile de asigurări sociale și prestațiile sociale de stat urmează au fost indexate cu 15% de la 1 aprilie sub rata inflației care a fost 34%. Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituie 2 620,62 lei. Costul indexării pensiilor și altor prestații sociale cu coeficientul de indexare de 15% a constituit peste 3 miliarde lei.

Totodată ministrul a mai spus că există restanțe de câteva luni la salariile pentru asistenții personali, iar acestea se datorează faptului reducerii numărului de pasageri la Aeroport și din reducerea veniturilor de la taxa de portabilitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE