Chișinăul va încerca să obțină, în timpul apropiat, un preț mai mic de achiziție al energiei electrice, față de tariful în vigoare.  Asta a dat de înțeles noul ministru al Energiei, lui Victor Parlicov în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei. El a spus că autoritățile competente din Moldova vor încerca să renegocieze contractul cu Tiraspolul, privind prețul de achiziție al energiei electrice de la Centrala Cuciurgan.

„Noi vom încerca să obținem cel mai bun preț, dar nu ne facem iluzii că putem da atât de jos prețul ca ei să nu fie interesați să vândă energia. Companiile discută la nivelul lor, urmărim, dar orice lucru spus, acum, în plus îți face poziția mai vulnerabilă la negocieri. Cu certitudine nu se pune discuția ca să nu scadă. Deci, nici nu se discută un scenariu de majorare. Se discută doar scenariul de reducere a prețuirilor. Altă întrebare este, cât de mult vom putea merge în jos cu aceste prețuri?”, a menționat Victor Parlicov.

Cu toate acestea există și un dar, mai zice ministrul, potrivit căruia, în cazul rezilierii contractului cu Gazprom, Chișinăul va trebuie să gestioneze criza energetică din regiunea transnistreană.

„Dacă ne uităm cât de facto se plătește și cum funcționează regiunea transnistreană, ne dăm seama că un preț corect, un preț de piață, la ziua de astăzi, pentru gaze, această regiune nu și-l poate permite. Atunci, trebuie să luăm în calcul și consecințele rezilierii unui asemenea contract. Și aici am vrut să ajung. Teoretic, da, e posibil de reziliat contractul cu Gazprom, dar vor fi niște consecințe pe care tot malul drept le va absorbi”, a mai spus Parlicov.

Chișinăul a obținut un contract de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 73 dolari/MW.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE