Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului. Șeful statului a punctat câteva subiecte majore. Ea a reiterat că în 2030 Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene pentru că există susținerea statelor UE, iar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toți.

„Unii politicieni au mințit poporul pentru a cumpăra alegătorii sau pentru a fura țara. Unii continuă și acum să mintă. Iar oamenii continuă să plece în Uniunea Europeană pentru a căuta o viață mai bună. Pentru că niciuna dintre aceste minciuni nu reprezintă calea Moldovei. Noi nu mai vrem ca moldovenii să fugă în Uniunea Europeană, noi vrem ca Uniunea Europeană să fie la noi acasă”, a menționat Sandu

Ea a făcut un apel către toate forțele politice să pună aderarea la Uniunea Europeană deasupra intereselor înguste și să susțină această cale necondiționat.

„Solicit Parlamentului și Guvernului să colaboreze cât mai strâns și să conducă, în pofida oricăror obstacole, schimbarea europeană a țării, în toate domeniile. Știm cu toții ce avem de făcut. Nu sunt aici să vă povestesc despre minuni. Știu că nu este ușor să trăiești în Moldova. Știu că prețurile ne-au afectat mai tare decât pe orice altă țară. Din păcate, cele mai mari îngrijorări ale noastre - războiul și creșterea mare a prețurilor la nivel mondial - nu depind de deciziile care se iau în țara noastră. Ce depinde de noi este să avem grijă ca cetățenii să facă față acestor greutăți. Ce depinde de noi este să protejăm prezentul și viitorul Moldovei. De modul în care noi alegem să trecem prin acest prezent dificil depinde viitorul copiilor și al țării noastre”, a spus Maia Sandu.

Președintele a accentuat că Republica Moldova NU este în prezent în pericol ca războiul să vină pe teritoriul țării noastre.

„Armata rusă nu poate ajunge aici atât cât Ucraina se ține pe picioare - și apără și Moldova. Le suntem recunoscători ucrainenilor pentru eroismul lor și dragostea lor de libertate. Anume pentru că armata rusă nu poate ajunge pe teritoriul țării noastre, Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din interior, plătind cu bani murdari hoții din Moldova.Dar instituțiile noastre lucrează foarte serios pentru prevenirea acestor încercări de destabilizare. Le mulțumesc pentru munca lor. Am reușit să menținem pacea și ordinea în țară până acum. De fiecare dată, și în toamna anului trecut, și mai recent, când au existat încercări de a face haos, de a aduce violență în țară, instituțiile noastre au reușit să descopere și să prevină asemenea lucruri. Cât voi fi președinte Moldova va sta dreaptă”, a punctat Maia Sandu

Președintele a mai spus că așteaptă de la Guvernul Recean să acționeze ferm pentru a opri orice tentativă de destabilizare a țării, dar și să vină cu acțiuni rapide de susținere a economiei pentru că avem nevoie de locuri de muncă și avem nevoie de îmbunătățirea condițiilor de viață în localitățile noastre. Solicit Parlamentului și Guvernului să vină cu soluții rapide care să stimuleze crearea locurilor de muncă. Cei care au curajul să deschidă o afacere și cei care muncesc cinstit trebuie sprijiniți”, a accentuat Sandu.

Ea a atins și problemele din justiție și a spus că oamenii cer dreptate, iar dreptatea se reconstruiește prin încredere. Din păcate, această încredere este încălcată de unii judecători, procurori corupți care au distrus sentimentul dreptății din Moldova și acum se opun din răsputeri curățării justiției.

„Rezistența din sistem la această curățare era de așteptat. Cei corupți, cei deprinși cu comenzi la telefon, cei obișnuiți cu mita nu vor să-și schimbe năravul sau, și mai mult, să fie pedepsiți pentru ce au făcut. Dar asta nu ne va opri. Pentru moldoveni dreptatea este esențială. Oricât de complicat ar fi, vom duce la capăt curățarea justiției. Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare. Doar atunci când legea va fi în capul mesei, iar fiecare își va face treaba la locul lui vom reuși să corectăm răul făcut țării noastre”, a mai spus Maia Sandu

În concluzie Președintele a spus că anul 2023 poate fi despre capacitatea moldovenilor de a construe, iar proiectul de țară Moldova europeană 2030 se va baza pe 4 piloni prioritari - 1. pace în țară și securitatea cetățenilor, 2. dezvoltarea economică și deschiderea locurilor de muncă, 3. modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova, 4. o justiție care să facă dreptate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE