Ministerul rus al Afacerilor Externe a reacţionat la declaraţiile preşedintelui interimar Mihai Ghimpu după întrevederea avută cu omologul său de la Kremlin, Dmitri Medvedev şi îl acuză că ar fi interpretat unilateral discuţiile purtate.
MAE rus se referă la declaraţiile făcute de Ghimpu sâmbătă, a doua zi după întrevedere cu Medvedev, în care a declarat că preşedintele rus ar fi condiţionat reglementarea conflictului transnistrean şi atragerea armamentului şi armatei ruse de garantarea păstrării neutralităţii şi neaderării la NATO.
„Bineînţeles că fiecare politician îşi poate face o concluzie în urma discuţiilor cu partenerii, dar să racordezi discuţiile la propria interpretare unilaterală, este cu totul altceva”, a declarat Andrei Nesterenko, reprezentant special al MAE rus.
Potrivit lui, în cadrul întrevederii cu Medvedev, Ghimpu s-a limitat în a formula neliniştea vizavi de stoparea procesului de armament rusesc. Nesterenko a asigurat că reluarea acestei operaţii depinde doar de rezultatul negocierilor Chişinău-Tiraspol şi că Rusia este gata nu doar să sprijine dar şi să garanteze acordurile respective.
Solicitat să comenteze reacţia diplomaţiei ruse, Ghimpu a declarat că presa a interpretat diferit declaraţiile şi nu poate răspunde pentru ceea ce a scris presa.
Ghimpu a avut vineri o întrevedere cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, care a participat la summitul CSI de la Chişinău. Medvedev a condiţionat reglementarea conflictului transnistrean şi retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova de garantarea neutralităţii ţării şi neaderarea la NATO, a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă Mihai Ghimpu.
Potrivit lui, Medvedev i-a declarat că Rusia nu este cointeresată ca NATO să se apropie de hotarele ei. „În urma relaţiilor Federaţiei Ruse cu NATO suferă Republica Moldova, ceea ce nu este foarte corect”, a menţionat Ghimpu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE