Procedura de restituire a TVA este anevoioasă şi discriminează exportatorii în raport cu alţi agenţi economici din Moldova. Perpetuarea acestei situaţii conduce la scăderea producţiei şi în unele cazuri la eschivarea de la plata TVA.
Actualul Guvern trebuie să întreprindă măsuri pentru a eficientiza mecanismul de restituire a TVA prin simplificarea procedurilor, reducerea termenului de restituire a banilor. Acestea sunt principalele concluzii ale dezbaterii economice „Restituirea taxei pe valoare adăugată: analize şi soluţii”. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, marţi, 13 octombrie.
Economistul de la IDIS Viitorul Corina Gaibu a menţionat că datoriile actuale ale statului faţă de agenţii economici constituie circa 100 mil. lei, iar numărul agenţilor economici care au de primit TVA este de peste 100. Corina Gaibu a accentuat că printre companiile faţă de care statul are cele mai mari datorii la restituirea TVA, se regăsesc cele cu capital străin: „Ce investitor va mai fi interesat de ţara noastră, dacă este tratat în asemenea mod, nemaivorbind că termenul de 45 de zile este exagerat? În realitate, e vorba de trei luni.”
Expertul a spus că ponderea TVA în veniturile fiscale percepute de stat constituie 70%, iar datele din 2007-2008 din bugetul de stat relevă o creştere a sumelor TVA achitate la buget. Totodată, pentru anul 2009 prevederile bugetului la încasările TVA nu vor fi îndeplinite.
Percepţia restituirii TVA în calitate de cheltuială în plus pentru stat este una greşită din start, este de părere Corina Gaibu. „Acesta nu este nimic altceva decât un impozit indirect. Nu este decât o acţiune de rambursare a banilor deja încasaţi de la companiile private. Or, la momentul de faţă asistăm la o luptă dintre organele de stat şi companiile private, în care ultimele trebuie mereu să demonstreze că nu sunt infractori”, a menţionat expertul.
În condiţiile unui deficit bugetar enorm, Corina Gaibu a propus tratarea egală a agenţilor economici după principiul primul intrat-primul ieşit, adică, achitarea banilor celor care au depus mai devreme cererile de restituire a TVA.
De asemenea, a fost propusă şi reducerea termenului de restituire TVA de la 45 de zile la 15 zile. Pentru a-i compensa pe agenţii economici faţă de care statul are datorii, expertul sugerează calcularea unor penalităţi în mărime de 120% din rata de refinanţare a Băncii Naţionale a Moldovei stabilită pentru ziua apariţiei ei.
Prezent la dezbateri, ministrul agriculturii şi industriei alimentare Valeriu Cosarciuc a menţionat că actualul guvern recunoaşte constrângerile existente şi că va veni cu modificările de rigoare care vor facilita procesul de restituire a TVA. Totodată, ministrul a menţionat că printre propunerile de modificare a Codului Fiscal este şi stabilirea cotei unice TVA de 20% pentru agricultură, cu calcularea acesteia ca sumă neimpozabilă, dar fără a fi percepută. Astfel, vor fi evitate procedurile anevoioase de colectare a TVA, care ulterior trebuie restituită, urmând la fel nişte proceduri dificile, a explicat ministrul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE