Republica Moldova este solidară cu Israel. Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului israelian. Acțiunea vine după ce autoritățile au anunțat astăzi că un moldovean a devenit victima atacurilor teroriste din Israel. Cetățenii de la noi menționează că orice formă de violență trebuie condamnată, deoarece pacea este prioritară.

În semn de solidaritate cu poporul israelian, în această seară, clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului statului Israel.

„Republica Moldova este solidară cu Israelul și poporul israelian și condamnă public actele teroriste ale Hamas”, se menționează în mesajul transmis de Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Totodată, șeful legislativului a anunțat că Ambasada Republicii Moldova din Israel a primit tragica veste a pierderii unui cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani, acesta fiind una dintre victimele atacului terorist comis de către teroriștii infiltrați din Fâșia Gaza.

În semn de solidaritate cu Israelul, Parlamentul s-a aliniat altor țări din lumea liberă care au iluminat sediile publice în culorile drapelului israelian: România, Italia, Germania, Statele Unite. Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă într-adevăr a șocat o lume întreagă, am văzut imagini extrem de violente. Faptul că violența devine o practică obișnuită îi îngrijorează pe oamenii cu care am vorbit. Acesta e un semn de solidaritate care contează, fiindcă arată că violența nu este acceptată și în asemenea momente de intensitate emoțională, gesturile simple sunt importante pentru moralul colectiv.

„E un război, se ucid oameni, ce poate să mai fie, e strașnic. Orice război e catastrofă, e dezastru”.

„Mie îmi pare foarte rău ce se întâmplă. Cred că este foarte multă politică în asta dar din păcate din asta au oamenii de suferit. Ceea ce se îmtâmplă în Israel e ceva revoltător deoarece decedează oameni ca și în Ucraina. Război după război în lume: Israel, Karabah, Ucraina. Dintr-o partă mă bucur că la noi e bine. Trebuie să trăim în pace orice nu ar fi. Îmi pare rău pentru ce se întâmplă. Orice război este ceva rău, ce nimănui nu îi trebuie. Suntem într-o nesiguranță și o presiune asupra omenirii în general și o frică.

„Sunt pentru pace și aș vrea ca în toată lumea să fie așa, cei de sus să poată să ajungă la un numitor comun pentru populație, pentru oameni. Mătușa mea este în Israel și de fiecare dată când o întreb spune că este totul bine. Dar știu că nu este bine, știu că ascunde frică”, a scris Igor Grosu.

După instituirea stării de război pe întreg teritoriul Statului Israel, Ambasada Republicii Moldova în Israel a comunicat că funcționează în regim de alertă, 24/7, prestând doar servicii consulare de urgență, cum ar fi emiterea documentelor de călătorie. De asemenea, la Chișinău a fost activată o celulă de criză care monitorizează situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE