Statul își propune eliminarea unor bariere administrative pentru mediul de afaceri, iar asta va duce la economisirea unor sume de bani pentru antreprenori. Ei vor economisi circa jumătate de miliard de lei anual sau 0,2% din PIB în urma reducerii birocrației în domeniul fiscal și vamal. Guvernul a avizat un proiect de lege care vine să excludă unele bariere administrative și cerințe nejustificate. Prevederile în domeniul vamal se referă la introducerea formelor online de declarare a bunurilor introduse și scoase de pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul trimiterilor poștale internaționale

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, a declarat că proiectul mai prevede includerea produselor petroliere și a Gazului Petrolier Lichefiat (GPL) în lista produselor admise pentru regimul de antrepozit vamal. În aceste condiții, vor fi facilitate operațiunile de import-export, stocare, încărcare, descărcare a produselor petroliere și a gazului petrolier lichefiat.

În domeniul fiscal, a fost prevăzută majorarea sumei considerate restanță în scopuri fiscale de la 100 la 500 de lei și instituirea dreptului de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii efectuate prin intermediul cardului de plată de afaceri dacă valoarea acestora nu depășește 2000 de lei, inclusiv TVA.

De asemenea, a fost anulată necesitatea ținerii registrului mașinii de casă și control sau imprimantei fiscale pentru aparatele de casă conectate la sistemul de monitorizare electronică a vânzărilor, deținut de Serviciul Fiscal de Stat, și revizuită procedura de aplicare a scutirii TVA aferente re-importului în cazul e-Comerțului.

„Astfel, au fost identificate și soluționate unele constrângeri și prevederi birocratice în dezvoltarea afacerilor, care vor simplifica povara asupra agenților economici cu aproximativ jumătate de miliard lei anual. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, alături de alte instituții ale statului, continuă să promoveze reforme prietenoase mediului de afaceri. Le oferim mai mult spațiu și mai multă libertate pentru a se dezvolta, a investi și a crea locuri de muncă bine plătite în Republica Moldova”, a menționat vicepremierul.

Proiectul de lege urmează să fie votat în două lecturi de Parlament.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE