Republica Moldova și România au semnat astăzi, la Chișinău, un Plan de acțiuni în domeniul justiției, pentru perioada 2025-2027. Colaborarea pe segmentul de justiție are ca scop principal implementarea directivelor UE în sistemul judiciar al Rep. Moldova, notează Radio Chișinău.

Experiența României în procesul de aderare la UE oferă un suport valoros de expertiză și exemple pentru a avansa reforma sistemului judiciar a Rep. Moldova și pentru a finaliza screeningul bilateral, a subliniat Ministra Justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru.

„Planul îl reînnoim cu accent pe integrare europeană, pe cooperare prin detașarea colaboratorilor din cadrul Ministerului Justiției și altor experți în Republica Moldova, în procesul de transpunere a acquis-ului comunitar în legislația Republicii Moldova, intensificarea cooperării pe segmentul recuperării bunurilor infracționale și reutilizarea socială, modernizarea sistemului penitenciar, a profesiilor juridice și reglementările privind activitatea acestora, îmbunătățirea mecanismelor privind protecția drepturilor omului”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

 „Misiunea comună este să facem tot ce ne stă în putință astfel încât Reepublica Moldova să fie parte a UE până în 2030”, a declarat ministra Justiției din România, Alina Gorghiu.

„E un plan de acțiune în care accentul se pune pe racordarea legislației din Moldova la acquis-ul UE și vă asigur de suport. Avem priorități care țin de bune practici în materia legiferării, avizării, prevenirii, combaterii corupției, criminalității organizate, domeniul recuperării bunurilor din infracțiuni. Vom coopera pe componenta europeană și pe toate temele de interes, cu privire la sistemul penitenciar și diminuarea fenomenului violenței domestice”, a menționat Alina Gorghiu.

De asemenea, a fost publicat Codexului Constituțional, care include traducerea în limba română a Constituțiilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, a Republicii Moldova și a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În cuvântul înainte, ministrele justiției din România și Republica Moldova au subliniat că apariția acestui volum al Codexului Constituțional vine într-un context istoric pentru Republica Moldova, care se pregătește de un referendum pentru revizuirea Constituției și aderarea la Uniunea Europeană. Atât România, cât și Republica Moldova, împărtășesc aceleași valori și aspirații europene și merită un viitor comun în cadrul culturii juridice europene”, au subliniat ministrele.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE