FOTO: Libertatea.ro

Autoritățile vor cumpăra în acest an în jur de trei mii de rachete antigrindină. Acestea vor fi achiziționate din Bulgaria și ar urma să ajungă în țara noastră până în luna mai. Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, chiar în această săptămâna se fac ultimele verificări pentru a pune în funcțiune stațiile de lansare a rachetelor, notează Moldova1.md

„ De-a lungul anilor, folosirea rachetelor în lupta cu grindina nu doar pentru semănăturile agricole, dar și pentru protecția caselor sau a bunurilor, s-a demonstrat a fi o metodă extrem de eficientă. Lucrăm și cu serviciul de influență activă din România pentru a folosi și dronele în acest proces de luptă cu grindina. Unde sunt instalate sisteme antigrindină, prejudiciile aduse sunt mult mai mici față de acolo unde nu avem”, a anunțat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Prețul unei rachete antigrindină de rază scurtă este de aproximativ 270 de euro, în timp ce una cu rază lungă ajunge să coste și 400 de euro. În acest an, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru procurarea acestora.

În Republica Moldova sunt peste 130 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, care sunt amplasate în 24 de raioane.

Precizăm că, în prezent, Bulgaria este singurul furnizor de astfel de dispozitive, asta după ce Chișinăul a reziliat contractul cu Federația Rusă din cauza războiului din Ucraina.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE