Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandr Slusari afirmă că fermierii micro, mici şi mijlocii din ţară sunt în pragul unei "catastrofe financiare" din cauza unui proiect de lege care prevedea implemenatera unor măsuri de sprijin pentru aceştia, însă, care ar fi fost "blocat de către Guvern". Potrivit lui Slusari, proiectul urma să fie examinat în cadrul şedinţei Parlamentului de azi, 12 decembrie, însă, avizul pentru acesta a fost retras "fără nicio explicaţie" la şedinţa cabinetului de miniştri de ieri, 11 decembrie.
" Constat cu mare îngrijorare că proiectul de lege privind implementarea unor măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024, înaintat de deputatul Alex Trubca, este blocat în Guvern. Un grup îngust de magnați trag sforile în executiv și apropie catastrofa financiară a sutelor de fermieri micro, mici și mijlocii, mulți dintre care deja sunt executați", a scris Slusari.
Politicianul a lansat acuzaţii şi în adresa Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare pentru că nu "apără interesele agricultorilor":
"Cel mai grav ca Ministerul Agriculturii, care ar trebui să fie primul apărător ai agricultorilor adevărați și ai satelor, participă în acest joc murdar și ieri, fără nici o explicație, a retras avizul Guvernului la acest proiect de lege, elaborat de către deputat onest Trubca împreună cu asociațiile de fermieri. Astfel, documentul nu poate fi propus pentru examinarea în ședința în plen nici săptămâna curentă, deși Președintele Parlamentului a promis fermierilor că legea va fi adoptată în 2 lecturi pe data de 5 decembrie", a conchis ex vicepreşedintele Parlamentului.
Recent, Comisia parlamentară de profil a organizat audieri pe modificările la Legea Secetei. Modificările vizează trei aspecte. Este vorba de extinderea suspendarea obligației debitorilor fermieri și furnizorilor de inputuri de plată a datoriilor restante, inclusiv majorări sau penalități de întârziere, acumulate în raport cu creditorii până la data intrării în vigoare a prezentei legi, precum și a ratelor/plăților care devin scadente până la data de 31 octombrie 2025.
O altă măsură prevde introducerea expresă că legea se aplică la toate datoriile curente ale agricultorilor, indiferent de data nasterii datoriei și nu doar la cele formate în perioada 1 septembrie 2023 - 1 septembrie 2024. Alte măsuri noi propuse sunt: în calitate de beneficiari ai legii alături de agricultori, se includ și furnizorii de inputuri; se exclude prevederea privind gradul de afectare a unei suprafețe de 50% în proporție de 60%; se introduce limita de 3500 de hectare deținuți pentru eligibilitatea beneficiarilor; posibil 1500 de ha după avizul Guvernului, se introduce și limita de maxim 20% a suprafeței de livezi şi legume în portofoliul agricol pentru eligibilitate; se interzice concesionarea contractelor pentru creditori fără acceptul debitorului; se interzice proprietarilor terenurilor pe perioada efectului legii să încheie contracte de arendă cu alti agricultori (să treacă la alți agricultori) dacă obligațiile contractuale pentru 2024 au fost respectate.