media-azi.mdProcuratura din R. Moldova urmează să fie supusă unor modificări majore, după ce va fi aprobată noua Lege cu privire la Procuratură. Proiectul acestei legi a fost avizat pozitiv astăzi, 8 mai, de către Guvern și presupune reformarea acestei instituții, care intră în Strategia de reformare a Justiției.
Proiectul stabilește clar care este rolul Procuraturii, prevede ca ea să nu mai fie politizată, ci să fie independentă față de Guvern, Parlament sau partide politice. Pentru asta, procurorul general urmează să fie ales de către Consiliul Superior al Procurorior, printr-un concurs, și nu să fie numit de către președintele Parlamentului - așa cum era până acum. Pentru asta, însă urmează să fie modificată Constituția, care spune că Procurorul General este ales de Parlament. De aceea, această prevedere din proiectul de lege va intra în vigoare doar după ce va fi modificarea Constituției.
Potrivit documentului, Consiliul Superior al Procurorilor va fi un organ de autoadministrare al procuraturii. Acesta va avea un buget separat față de procuratură, ceea ce îi va garanta independența. De asemenea, Consiliul Superior al Procurorilor va avea trei colegii: de evaluare, disciplină și etică, selecție și carieră.
Totodată, urmează a fi instituită o structură nouă în sistemul procuraturii – Inspecția procurorilor, care se va ocupa de colectarea informațiilor despre competențele procurorilor sau abaterile pe care le-au admis și va fi în subordinea Procurorului General.
Un alt lucru, care se va schimba, ține de numirea și altor procurori. Aceștia, la fel vor fi aleși prin concurs, care urmează să fie unul public. „Concursurile și interviurile de selectare a procurorilor ar trebui să fie transmise online, astfel încât oricine să poată vedea  în ce mod acestea se desfășoară”, a spus premierul, în cadrul ședinței Guvernului.
În același timp, procurorilor li se vor majora salariile. Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Grosu, salariul unui procuror va fi în proporție de 90% din salariul unui judecător. „Salariile se vor majora, dar începând cu 1 ianuarie 2016”, a precizat Grosu.
Cu obiecții a venit ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, care i-a reproșat ministrului Justiției faptul că unele competențe ale procurorilor se interferează cu cele ale forțelor de ordine de la MAI. „Sunt niște competențe care țin de subdiviziunile de urmărire penală în subordinea Ministerului de Interne. Acest proiect trebuia să fie dicutat cu reprezentanții MAI, pentru ca să-l avizăm, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În caz contrar, vom fi nevoiți să nu susținem acest proiect de lege”, i-a reproșat Oleg Balan.
Ulterior, s-a decis ca proiectul să fie finalizat și discutat cu toate structurile vizate, dar a fost aprobat ca bază. Discuțiile privind reforma Procuraturii se poartă deja de ani buni de zile, acest lucru fiind și unul din momentele indicate de către partenerii europeni. Proiectul de lege cu privire la procuratură urmează a fi examinat și de către Parlament.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE