Coridorul feroviar Nord-Sud al Moldovei, cu o lungime de 400 de km, va fi reabilitat până în anul 2024. În lucrări vor fi investite 71 de milioane de euro. Un memorandum în acest sens a fost semnat de „Calea Ferată din Moldova” (CFM) și întreprinderea „Ukrzaliznytsia” din Ucraina, notează MOLDPRES.

Este vorba de Coridorul Feroviar Nord – Sud al Moldovei: Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Călărași – Căinari. Ca rezultat al implementării proiectului, viteza și capacitatea trenurilor va fi sporită și va fi facilitat transportul de mărfuri din Ucraina către Uniunea Europeană.

Lucrările vor fi realizate cu suportul financiar al partenerilor externi. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană au aprobat deja un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de 20 de milioane de euro, iar BERD va oferi guvernului Republicii Moldova 23 de milioane de euro. Alte 28 de milioane de euro vor fi investite din alte surse, iar în total, pachetul de finanțare constituie 71 de milioane de euro.

Proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată a fost elaborat de feroviarii moldoveni în cadrul inițiativei „Solidarity Lanes” care este susținut de Comisia Europeană și prevede dezvoltarea rutelor logistice alternative, precum și stimularea dezvoltării economice a Moldovei.

De asemenea, proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port operabil din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile din România, Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești. Acestea au o capacitate de operare cumulativă care poate absorbi o parte semnificativă a nevoilor de export ale Ucrainei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE