Summitul Comunității Politice Europene desfășurat în premieră în Republica Moldova a fost un succes pentru țara noastră. De această părere este Vlad Filat, fostul prim-ministru al R. Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Dialog Deschis”.

 „Este un succes pentru noi că am reușit să organizăm acest Summit. A fost un mesaj consolidat a tuturor participanților, a fost un mesaj consolidat pentru pace și dacă este să ne apropiem de construcția Uniunii Europene, probabil, s-a început discuția necesară și tonul l-a dat prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, care a spus că Uniunea Europeană nu este un club de discuții, este vorba de civilizație”, a declarat Vlad Filat.

Vlad Filat crede că pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este necesară o voință politică a autorităților de la Chișinău.

„Pentru obiectivitate, acest sprijin din partea liderilor europeni pentru R. Moldova nu este unul nou. Acest mesaj de sprijin pentru țara noastră, pentru parcursul nostru de integrare europeană este mai demult. Mai exact, s-a început cu anul 2009, atunci când la Guvernare au venit partidele pro-europene, iar în rezultat noi am reușit să negociem, semnăm și ratificăm Acordul de Liber Schimb și Acordul de Asociere a R. Moldova la UE, dar și să obținem pentru cetățenii R. Moldova regim liberalizat de vize pentru a călători în UE, iar acum avem o continuitate a ceea ce a reprezentat acest sprijin din partea Uniunii Europene. Acest sprijin este suficient, dar nu este de ajuns pentru ca noi să începem aceste negocieri de aderare, totul depinde de R. Moldova, de autorități, de Guvernare”, a adăugat ex-premierul R. Moldova.

Totuși, Filat atenționează că neînceperea negocierilor de aderare la UE în acest an ar putea avea consecințe negative pentru R. Moldova.

„Neînceperea negocierilor în acest an ar însemna o problemă calendaristică pentru noi, având în vedere că anul viitor vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, care va reconfigura cu certitudine construcția europeană, iar asta ar însemna o perioadă de cel puțin un an de așteptare. Cei din Bruxelles, centrul administrativ al Uniunii Europene spun că trebuie să începem aceste negocieri, dar trebuie să fim pregătiți, să întrunim condițiile”, a mai spus Vlad Filat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE