Joi seara am fost invitata la emisiunea Chestiunea Zilei, cu Mariana Rata. M-a uluit sa aflu ca membrii AIE refuza de mai multe ori sa vina la emisiuni la Jurnal TV. Eu asta, pur si simplu, nu înţeleg. Înseamnă una din mai multe – se tem să spună ce cred, nu ştiu ce să spună, li se interzice să spună ceva sau le e totuna. Cred ca varianta a treia e cea mai credibilă.

Emisiunea a fost despre lucrurile spuse de Sergiu Mocanu într-un articol, în special, contra omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Sânt recunoscătoare Jurnal TV ca m-a invitat, măcar cu asemenea emisiune grea. Pentru ca, am înţeles, puţini au curajul să participe la dezbateri pe teme sensibile, care stau la limita percepţiei şi a adevărului, la limita vinovăţiei şi a prezumţiei nevinovăţiei.
Ce cred eu despre articol, despre situaţia politica şi motivele subterane ale cazului. Am cooperat în ultimul timp cu Sergiu Mocanu în probleme foarte importante şi utile, una fiind sprijinul moral al celor din Comisia Cojocaru, care erau pentru definirea perioadei sovietice ca ocupaţie şi pentru condamnarea univoca a regimului comunist. Îndrăznesc să spun ca am avut senzaţia unei anume stări de spirit a lui Sergiu Mocanu, care nu agrea nici AIE, nici pe fiecare în parte, spunând lucruri adevărate, în opinia mea, despre ce se întâmpla. Însa acest articol apare prea brusc, pare o redirecţionare a percepţiilor sale şi mă întreb ce s-a întâmplat.
Sergiu Mocanu îşi asuma totul ce spune fară documente şi nu cred ca ar face asta daca nu ar avea acum pe cineva care să îi asigure o anume protecţie în cazul în care se avânta. Cine o fi acela?
Eu cred ca este implicat în toate astea Vlad Filat. El aduna multa lume, dar imaginea sa în partea naţionala a electoratului este în scădere în favoarea PL şi, poate, a altor partide, nu spun de PNL, deşi ar fi corect. Insa Filat are şi “durerea” concurenţei cu Marian Lupu, pe care nu-l doreşte Preşedinte. El are acest drept, însa mă uit cine câştigă – noi, societatea, AIE sau PCRM? Mi se pare ca, în context electoral – şi e stranie apariţia tocmai acum a articolului lui Mocanu –, membrii AIE vor să găsească fiecare pe altcineva drept ţap ispăşitor pentru eşecuri, de aceea şi Filat lansează aceasta campanie orchestrata contra lui Lupu, via Plahotniuc. Nu-l cunosc pe acest om, însa îmi displace poziţia. Eu, când scriu ceva contra lui Filat si AIE, este rău, ca “vin comuniştii”, dar când scrie Mocanu şi da în Lupu, se pretinde a fi normal, deja “nu mai vin comuniştii sau cum să înţelegem?”
Coincidenta face, insa, ca în exact aceste zile, presa a difuzat informaţii despre campania „Unde le este casa?”, lansata de PRIME şi „Edelweiss”, în scopul acordării asistenţei sinistraţilor din zonele inundate. Aflam ca Fundaţia pentru Dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss”, ca organizaţie nonguvernamentala, nonprofit şi apolitica, a decis alocarea fondurilor pentru achiziţionarea locuinţelor pentru cele mai vulnerabile familii de sinistraţi, iar fondatorul Fundaţiei este omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Familiile au fost selectate de câtre Consiliul Fundaţiei şi, pe parcursul săptămânilor următoare, alte familii de beneficiari vor întra în posesia noilor sale gospodarii. Intre altele, un om ajutat de Fundaţie a fost Brinza, un frate al liderului PLDM de la Sarateni-Hincesti, adică este ajutat cel care are nevoie, indiferent de apartenenţa politica. Mai ştim ca Plahotniuc a acordat şi 100 de burse cu asigurarea locurilor de munca studenţilor, ceea ce este bine.
În acest context, noua trebuie sa ne placa atunci când Filat da bani unei tinere lovite de o bara căzuta de pe Palatul Republicii, când trimite pe cineva la tratament peste hotare, când renunţa la salariu, dar e râu când un om de afaceri face lucruri bune. Adică, Filat, care are la îndemâna banul public şi mai găseşte ceva prin propriile milioane, poate face donaţii, dar alţii – nu? E clar şi nu e clar. Deci, ce e la mijloc?
Guvernul nu are bani sa construiască 1000 de case pentru sinistraţi. Insa Filat a promis. Poate va ajuta România. Comuniştii, în 2008, abuzau de oamenii de afaceri să le cumpere case sinistraţilor, este adevărat – pentru imaginea PCRM şi câştigarea alegerilor. Astăzi, Guvernul, în loc să mobilizeze în mod civilizat oamenii de afaceri să ajute, manifesta nervozitate şi invidie, gelozie nesănătoasa ca alţii ajuta. Pai de aia se prăbuşesc partidele – liderii lor “sting” orice personalitate care pare mai răsărita decât liderul.
Faptul ca Filat nu vrea un staf comun pentru referendum demonstrează orgoliul sau exagerat, care se vrea cu orice preţ Preşedinte, de aceea înverzeşte oameni şi distruge concurenţii. In contextul discuţiilor din presa despre ce combinaţii pot fi în Parlamentul viitor, lasă impresia ca PLDM distruge concurenţii din AIE pentru a se combina cu lupii neocomunişti.
Prin articolul sau, Mocanu crede ca îndreaptă toate eşecurile AIE spre PD, Lupu si Plahotniuc, dar, de fapt, loveşte în toata Alianţa. Atunci – e bine sau nu e bine daca denigram aşa AIE şi e oare bine cum se păruiesc ăştia, iar comuniştii le rid în nas?
Când Mocanu spune ca Plahotniuc a fost arhitectul AIE – asta e bine sau nu? Sa deplângem acum formarea AIE? Era mai bine să nu fie şi să nu devina nici Filat premier? Nu e de apreciat ca Lupu stă binişor ca un simplu deputat şi nu iese din AIE? Când un Ambasador îmi spunea, la replica mea ca, “in spatele PL si PLDM stă Petru Lucinschi”, precum că “să vina şi dracul, numai să plece comuniştii”, iar acum Lucinschi lauda PLDM ca “partid puternic” şi trece cu vederea ca nişte social-democraţi de la Făleşti trec lesne la PLDM – care, de fapt, merg la treuca cea mare – asta e bine sau e urât? Eu cred ca e urât. Si-atunci – ce facem? Au dreptate cei care spun să menţinem AIE sau cei care vor alta? Şi ea – care va fi, încotro va merge, pe cine va include?
Prin urmare, a început o lupta murdara din partea PLDM contra altor partide din AIE. PLDM distruge AMN-ul, vrea sa diminueze PL-ul si PD-ul, ca să se extindă la infinit. Încotro? Spre o cooperare cu comuniştii? Sa o vedem si pe asta.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE