Militarii moldoveni vor deprinde de la colegii lor americani tehnici de evacuare aeromedicală. În perioada 26-31 iulie o echipă de militari ai Armatei Naţionale se află într-o vizită de familiarizare în oraşul Raleigh, Carolina de Nord, SUA. În cadrul vizitei, aceștia vor participa la antrenamente bazate pe asimilarea experienţei avansate a partenerilor americani în domeniul evacuării aeromedicale. Piloţii şi medicii sînt implicaţi la acţiuni de căutare şi evacuare a victimelor din zonele afectate de calamităţile naturale.
Conform maiorului Ion Cociug, specialist principal în Comandamentul Forţe Aeriene, militarii americani au organizat o serie de briefinguri ce vizează evacuarea aeromedicală şi oferă toată informaţia menită să dezvolte abilităţile militarilor noştri în acest domeniu strict necesar, mai ales privit prin prisma inundaţiilor din acest an în lunca rîului Prut, unde intervenţia Armatei Naţionale a fost decisivă.
Militarii moldoveni participă alături de cei americani la simularea unui exerciţiu de durată, în care sinistraţii care necesită ajutor sînt îmbarcaţi la bordul aeronavei Hercules C-130, fiind examinaţi de medici şi transportaţi la spitale pentru intervenţii mai serioase.
Totodată, locotenent-colonel Mary Danko, a menţionat că evacuarea aeromedicală este practicată în cazul uraganelor, inundaţiilor sau altor catastrofe naturale ce pun în primejdie viaţa cetăţenilor, iar activităţile practice desfăşurate au demonstrat o bună cooperare între militarii americani şi cei moldoveni.
De asemenea militarii moldoveni vor participa la altă activitate practică, dar de această dată se va coopera cu serviciile civile din SUA care sînt antrenate în activităţi de evacuare aeriană.
Piloţii şi medicii militari beneficiază de acest schimb de experienţă în contextul relaţiilor bilaterale cu SUA şi în special datorită parteneriatului strategic dezvoltat cu Carolina de Nord pe parcursul a mai mulţi ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE