Încă 13 parohi părăsesc Mitropolia Moldovei și trec la Mitropolia Basarabiei. Alți 50 îi vor urma săptămânile viitoare. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, notează europaliberă.org

După ce acum două săptămâni șase preoți au fost caterisiți de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (subordonată canonic Patriarhiei Moscovei), pentru că au aderat la Mitropolia Basarabiei (parte a Patriarhiei Române), în câteva zile alte 13 parohii vor părăsi Mitropolia Moldovei. Săptămâna viitoare, aceste biserici urmează să primească actele de reînregistrare de la Agenția Servicii Publice.

Trecerea de la o mitropolie la alta se face printr-o procedură legală. Parohiile sunt reînregistrate la Agenția Servicii Publice. „La noi, în satul Malcoci, s-a făcut o adunare cu enoriașii și s-a întocmit un proces verbal. L-am depus la Mitropolia Basarabiei, la Ministerul Justiției și la Agenția Servicii Publice. Agenția ne-a dat un nou cod fiscal, dreptul de a avea ștampilă, deci toate drepturile juridice”, precizează parohul de la Malcoci.

La modul practic, însă, nimic nu se schimbă în parohie, nici măcar calendarul religios. Preotul spune că va ține în continuare toate sărbătorile pe stil vechi. Încă înainte de a ieși oficial din Mitropolia Moldovei, el a plecat de la Academia de Teologie. Demisia lui a fost aprobată la același sinod din 25 octombrie și a fost înlocuit cu ieromonahul Macarie Crudu.

„Parohiile care vor să adere la Mitropolia Basarabiei sunt într-un număr impresionant, dar să vedem cum fac pașii. S-au adresat deja în jur de 50. N-aș putea să vă dau nume, pentru că așa a fost înțelegerea, ca să nu fie tulburare. Unii sunt de pe lângă Mitropolitul Moldovei Vladimir. Anumite parohii sunt acum în proces de trecere, la etapa de documentație”, a spus reprezentatul Mitropoliei Basarabiei, preotul Ion Marian.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE