Guvernul Ungariei intenționează să îi consulte pe cetățenii săi dacă sprijină posibila aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, prin intermediul unui chestionar trimis prin poștă, în cadrul unei „consultări naționale”, a declarat sâmbătă, 11 noiembrie, un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la Budapesta, potrivit The Kyiv Independent.

Într-un mesaj video de 40 de secunde distribuit pe pagina sa de Facebook, Tamas Menczer, secretar de stat în ministerul ungar, a prezentat potențiala aderare a Ucrainei într-o lumină negativă, spunând că primirea (Kievului) ar însemna că „războiul va fi adus în comunitatea (noastră), iar o parte semnificativă a resurselor UE ar merge, de asemenea, către Ucraina”.

Conducerea Ungariei s-a remarcat, de la începutul războiului din Ucraina, printr-o serie de declarații proruse, notează publicația citată, care mai scrie, fără a prezenta dovezi, că anunțul în sine privind „consultarea” pare să îi împingă pe cetățenii ungari să răspundă negativ. Mesajul video al lui Tamas Menczer vine în contextul în care premierul Viktor Orban a susținut că blocul comunitar nu trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, în ciuda recomandării recente a Comisiei Europene.

Miercuri, Executivul comunitar a recomandat Consiliului UE să aprobe începerea negocierilor de aderare, imediat ce Kievul îndeplinește condițiile finale. Guvernul de la Budapesta s-a lansat într-o campanie împotriva Ucrainei pe tot parcursul conflictului, avertizând că intrarea Kievului în UE ar putea implica blocul comunitar într-un război cu Rusia.

Premierul Viktor Orban a declarat vineri că Ucraina nu este încă pregătită astfel încât negocierile de aderare la UE să poată începe, în pofida faptului că executivul european a dat deja undă verde acestor discuții la începutul acestei săptămâni, informează Politico Europe.

În vreme ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia Comisiei Europene, Orban, un frecvent acuzator al Kievului, a declarat pentru radioul de stat ungar că ”Ucraina nu este în niciun caz pregătită pentru negocieri”.

”Ucraina este la fel de departe de aderarea la UE precum este Mako de Ierusalim”, a spus Orban, referindu-se la un orășel din apropierea graniței cu România, a relatat presa ungară.

Prim-ministrul ungar a ținut să puncteze că deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE nu este condiționată de fondurile europene destinate Budapestei.

”Aș vrea să fie foarte clar că deschiderea negocierilor cu Ucraina nu este o chestiune de afaceri”, a declarat liderul ungar, adăugând că Bruxelles-ul trebuie să dea Ungariei ”ceea ce îi datorează”.

În timp ce Budapesta a fost de acord cu sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru invazia la scară largă împotriva Ucrainei, Ungaria a intrat în conflict cu Ucraina de mai multe ori, opunându-se încercării UE de a crea un ajutor pe termen lung pentru Kiev și criticând tratamentul aplicat de Kiev minorităților maghiare.

De asemenea, Orban a dat mâna cu președintele rus Vladimir Putin luna trecută, ceea ce a stârnit un val de proteste.

Recomandarea Comisiei Europene din această săptămână plasează Ucraina cu un pas mai aproape de aderarea la UE, dar Kievul, care încă se luptă cu invazia lansată de Putin, mai are încă obstacole de depășit, inclusiv în ceea ce privește combaterea corupției interne.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE