"Putem trimite la Chișinău o misiune pentru stabilirea faptelor (Fact-Finding Mission) pentru acordarea de asistență în depășirea problemelor de acolo", a declarat jurnaliștilor la Bruxelles reprezentanța Comisiei Europene (CE).

În numele CE, Hohmann a salutat decizia autorităților moldovene de a organiza renumărarea totală a rezultatelor alegerilor parlamentare, a calificat drept inadmisibile violențele și a chemat autoritățile să nu îngrădească dreptul la libera întrunire.

Întrebată dacă, după recentele evoluții interne, Republica Moldova va mai fi invitată la Praga pe data de 7 mai când va avea loc summitul țărilor invitate la programul UE Parteneriatul Estic, Christiane Hohmann a declarat că "invitațiile oficiale încă nu s-au făcut și subiectul urmează să fie discutat cu țările membre ale UE".

Un val de revoltă spontană împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, care au acordat peste 50 la sută din sufragii Partidului Comuniștilor, au degenerat la Chișinău în violente soldate cu devastarea clădirilor Parlamentului și Președiției moldovene. În timp ce puterea comunistă a acuzat opoziția de a fi dirijat actele de vandalism, partidele din opoziție au declarat că devastarea celor două sedii nu ar fi fost posibilă fără complicitatea autorităților și forțelor de ordine care ar fi provocat și susținut chiar aceste violențe.

Puterea de la Chișinău a acuzat opoziția de tentativă de lovitură de stat, declarând chiar că România ar fi stat în spatele acestor acțiuni. Motiv pentru care ambasadorul român a fost declarat ”persona non grata”, iar pentru cetățenii români a fost impusă necesitatea obținerii unei vize pentru a vizita Republica Moldova.

Acțiunile de protest au fost urmate de arestări masive de tineri, studenți și chiar elevi, dispariții de persoane, arestări și expulzări de jurnaliști, în special români.

Opoziția a solicitat Uniunii Europene încă în prima zi după incidentele violente de la Chișinău trimiterea unei misiuni independente de investigare a evenimentelor din 7 aprilie. Și președintele Voronin a cerut acest lucru într-o convorbire cu șeful diplomației europene Javier Solana.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE