NATO respectă de deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, dar asta nu împiedică dezvoltarea parteneriatului dintre NATO și RM, a afirmat Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii în acest an a 30 de ani de la semnarea de către Republica Moldova a documentului-cadru al Programului NATO „Parteneriatul pentru Pace”

În mesajul său, Mircea Geoană a subliniat că toți aliații susțin parcursul european al RM, iar cooperarea cu NATO ne va ajuta pe calea integrării la Uniunea Europeană.

Oficialul a amintit că anul trecut, după declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, aliații din NATO au convenit asupra unui pachet substanțial de sprijin suplimentar pentru a ajuta la asigurarea apărării cibernetice, a comunicațiile strategice și a pregătirii și logisticii Republicii Muldova, iar la summitul de la Vilnius, de anul trecut, liderii NATO au convenit să intensifice sprijinul practic și politic în RM.

„În urmă cu 30 de ani Republica Moldova a aderat la Parteneriatul pentru Pace. De atunci parteneriatul nostru a devenit mai strâns și mai profund. Republica Moldova a desfășurat trupe ca parte a misiunii noastre de menținere a păcii în Kosovo, ajutând la menținerea păcii, securității în Balcanii de Vest.

Am lucrat împreună pentru a îmbunătăți capacitatea de apărare a Republicii Moldova, reziliența și capacitatea de a face față dezastrelor naturale sau celor provocate de om. NATO a contribuit la îmbunătățirea apărării cibernetice a Republicii Moldova lucrând cu Universitatea Tehnică a Republicii și cu o echipă de răspuns cibernetic din cadrul Forțelor Armate moldovenești. Ajutăm la îmbunătățirea bunei guvernări a sectorului forțelor armate și a sectorului apărării din RM.

NATO a furnizat echipamente medicale care au ajutat RM să înfrunte furtuna pandemiei. Și am ajutat RM să distrugă pesticidele dăunătoare și stocurile de mine antipersonal, surplusul de muniție și combustibilul pentru rachete.

Anul trecut, în lumina războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, aliații din NATO au convenit asupra unui pachet substanțial de sprijin suplimentar pentru a ajuta la asigurarea apărării cibernetice, a comunicațiile strategice și a pregătirii și logisticii RM.

Iar la summitul nostru de la Vilnius de anul trecut, liderii NATO au convenit să intensifice sprijinul practic și politic în RM. Toți aliații susțin integrarea europeană a RM, iar cooperarea noastră vă va ajuta pe calea integrării la Uniunea Europeană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE