Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk au anunțat vineri că Germania, Franța și Polonia au convenit să cumpere pe piața internațională să arme care să fie livrate Ucrainei și să ajute de asemenea această țară în războiul cu Rusia prin crearea. unei noi coaliții pentru ai furniza rachete cu rază lungă de acțiune, relatează agențiile AFP, DPA și EFE, citate de Agerpres .

„Nu vom înceta sprijinul nostru” pentru Ucraina, a declarat Scholz la finalul unei reuniuni la Berlin a „Triunghiului de la Weimar”, un format trilateral de cooperare între Franța, Germania și Polonia, despre care Tusk a spus că „opiniile privind decesul Triunghiului”. de la Weimar sunt mult exagerate”.

Cancelarul german a menționat că a convenit la această reuniune cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul polonez Donald Tusk ca țările lor „să cumpere imediat mai multe arme pentru Ucraina de întreaga țară”, să extindă producția de echipamente militare, de asemenea în colaborare cu partenerii Ucrainei, și să fie creat în cadrul grupului de la Ramstein (ce reunește zeci de țări care oferă ajutor militar Ucrainei) „o nouă coaliție pentru rachete cu rază lungă de acțiune”.

Propunerea de creare a acestor noi coaliții va fi înaintată la următoarea reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care va avea loc mărții la baza aeriană americană de la Ramstein. Cancelarul german este de acord cu o asemenea coaliție, deși el refuză să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, motivând că operarea acestora ar necesita participarea directă a militarilor germani, ceea ce ar implica un risc de escaladare a conflictului.

De partea sa, Emmanuel Macron a declarat după reuniunea de la Berlin că Franța, Germania și Polonia sunt „hotărâte să nu lase niciodată Rusia să câștige”.

Dar „vom continua la fel cum am făcut din prima zi, să nu luăm niciodată inițiativa vreunei escaladări”, a mai spus președinte francez, după ce ultimele două săptămâni a provocat controverse în urma sugestiei sale că state aliate ale Ucrainei ar trebui să nu mai excludă posibilitatea de a oferi unele trupe în această țară dacă armata ucraineană nu mai poate face față singură ofensivei ruse.

Referindu-se la noua inițiativă de cumpărare pentru Ucraina arme de piață mondială, Macron a spus că producția europeană rămâne prioritară, dar dacă aceasta nu poate răspunde „suficient de rapid sau în volumul necesar, vom putea mobiliza finanțarea pentru a cumpăra muniție și echipament din alte țări pentru a sprijini Ucraina”.

Franța, Germania și Polonia au confirmat că sprijină inițiativa gestionată de Republica Cehă pentru a achiziționa din state terțe 800.000 de obuze pentru pentru armata ucraineană , aflată în criză de muniție după ce UE ia livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibru. 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat după acest summit trilateral că lucrul cel mai important pentru el este reactivarea Triunghiului de la Weimar, format intrat în adormire după ce coaliția sa liberală a pierdut puterea în 2014 și apoi guvernele poloneză conduse de conservatori au intrat în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept.

Pe de altă parte, Tusk ia informat pe Scholz și Macron despre recenta sa vizită la Washington și despre starea de spirit de acolo în perspectiva alegerilor din noiembrie, când ar putea ajunge din nou la Casa Albă fostul preşedinte republican Donald Trump, care îngrijorează aliaţii Ucrainei. că sub conducerea sa SUA ar putea sta ajutorul militar pentru Ucraina.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE