Ministrul Parlicov a comentat din nou intenția Bașcanului Guțul de a aduce gaz ieftin în autonomie, volume de gaz la un preț de 10 lei per m3

„Doamna Guțul nu poate aduce gaze… Bun, doamna Guțul poate aduce gaze doar în căldare… Dar de furnizarea gazelor se ocupă companiile care furnizează gaze. Pentru asta trebuie de semnat contracte, pentru asta există o procedură. Doamna Guțul a făcut o declarație politică, în ajun de alegeri… Pe mine nu mă miră ce spune doamna Guțul, dar mă miră faptul că lumea crede în continuare în aceste lucruri”, a declarat presei ministrul Energiei Victor Parlicov

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat din Turcia, că ar fi reușit să ajungă la o înțelegere cu o firmă turcească, care va livra gaze locuitorilor din autonomie la prețul de zece lei pentru un metru cub. Pentru ca să fie convingătoare, Guțul a postat câteva poze de la o presupusă ceremonie de semnare a așa-zisului contract de înțelegere. Ulterior, Guțul a publicat și contractul semnat cu firma turcească.

Potrivit documentului publicat, vânzătorul, o companie turcă se obligă să livreze 100 de milioane de metri cubi pentru 16 milioane de euro începând cu întâi decembrie. Cumpărătorul este compania Nordgaz, care are licență de furnizare începând cu anul 2020.

În replică, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a acuzat că e vorba despre declarații făcute în context electoral. Ministrul a adăugat că, teoretic, este posibil ca locuitorii din „Găgăuzia” să renunțe la contractele cu „Moldovagaz”, dar trebuie să se gândească foarte bine la consecințe.

„Procedural, lucrurile stau în felul următor: dacă un consumator vrea să-și schimbe furnizorul, atunci trebuie să notifice furnizorul actual. Trebuie să scrie o cerere la „Moldovagaz”, în care să spună explicit că renunță la furnizor și iese pe piața liberă. Noi vom explica suplimentar ce înseamnă să participi într-o piață liberă. Pentru că, atunci când îți îmbraci hăinuța de consumator calificat, care poate să-și caute furnizor, îți asumi și niște angajamente suplimentare. Și nu mai poți deja foarte ușor reveni la tariful reglementat existent. Sunt anumite consecințe pe termen lung și, atunci când cineva ia decizia să iasă pe piața liberă, trebuie să o facă în cunoștință de cauză”, a conchis Parlicov.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE