Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a expus condițiile în care R. Moldova ar putea procura gaz rusesc de la Gazprom. Potrivit ministrului condiția este una destul de pragmatică și ține de prețul cerut de partea rusă
„Dacă e să vorbim despre ce se va întâmpla după luna aprilie, când volumul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi ar putea fi suficient inclusiv pentru o parte sau integral pentru necesitățile malului drept, atunci va trebui să mergem pe o alegere foarte pragmatică. Dacă prețul de la Gazprom va fi mai bun, atunci putem să luăm și de la Gazprom – nu am spus că o vom face, dar nu exclud acest scenariu.
Dar în cazul în care prețul va fi mai bun pe bursă, atunci de ce să cumpărăm de la Gazprom? E o abordare pragmatică, care are în vizor prețul final pentru consumator, ca să obținem cel mai bun preț. Mi se pare o abordare echilibrată. Noi nu am introdus ca țară sancțiuni pe gazul rusesc. Noi nu avem o interdicție de a cumpăra gaz din Federația Rusă, dar altceva era că e mai scump și nu are rost să cumpărăm de la Federația Rusă”, a declarat Victor Parlicov la Moldova1, notează deschide.md
Referindu-se la situația din 2021, când R. Moldova a trecut de la gazul rusesc – la cel de pe piața internațională, ministrul a precizat că de atunci situația s-a schimbat dramatic. Și asta pentru că atunci, în 2021, R. Moldova era dependentă de Gazprom, iar acum are acces pe piața liberă.
„În primul rând situația s-a schimbat dramatic. Este exact inversă decât cum era în 2021. Atunci Gazprom a propus o formulă de preț legată de prețurile SPOT și noi nu aveam alte opțiuni decât să procurăm gaz la prețul solicitat de Gazprom. Astăzi suntem în situația că putem alege: putem să cumpărăm de la Gazprom, putem să cumpărăm de pe bursă, putem să cumpărăm de la alți furnizori. Acuma ceea ce îmi doresc este să accesăm prețurile, care sunt cele mai bune pentru consumatorii noștri”, a mai adăugat Parlicov.
Oficialul a ținut să precizeze că datorită trecerii pe piața internațională la procurarea gazelor, R. Moldova a reușit, anul trecut, să economească circa 60 de mln de dolari.