Ministrul de Interne, Adrian Efros spune că problema corupției în sistemul MAI persistă, iar una din cauze ar fi salariile derizorii ale polițiștilor de aici și un grad sporit de vulnerabilitate la actele corupție. Efros mai spune că se identifică soluții pentru a majora salariile polițiștilor. El a prezentat și profilul polițistului corupt. Vârsta medie e de 30 de ani, au un stagiu de la cinci până la 10 ani în MAI, cei mai mulți sunt căsătoriți, au copiii și au credite la bănci.

„ Am făcut și un profil a persoanelor cel mai vulnerabile la acte de corupție prin care am stabilit vârsta, starea socială ca să putem să lucrăm pe mai multe filuere. Cei mai predispuși: vârsta medie e de 30 de ani, au un stagiu de la cinci până la 10 ani în MAI, cei mai mulți sunt căsătoriți, au copiii, au credite pentru necesități, în special au credite imobiliare și de aici se leagă toată vulnerabilitatea față de mită și actele de corupție”, a spus Adrian Efrosla TVR Moldova.

Ela a mai precizat că ministerul identifică soluții pentru a spori salariile angajaților din MAI

„Salariu nu este cel mai mare, dar dacă comparăm cu misiunile care le execută un polițist și cu remunerarea este o deviere și este o improporționalitate destul de mare, identificăm soluții pentru a majora salariile polițiștilor astfel încât să diminuăm din această vulnerabilitate. Sursa de venit dictează vulnerabilitățile respective, noi am încercat pe parcurs și am ajustat salariile polițiștilor la nivelul coșului minim de consum sau cel al inflației, astfel de ajustări trebuie să fie mult mai frecvente și prin asigurarea unui salariu decent polițistului vom diminua din actele de corupției și această vulnerabilitate”, a spus Adrian Efros.

La ora actuală, în cadrul MAI activează aproximativ 17 mii de polițiști

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE